Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.)

Työturvallisuuslain mukaan työnantajan velvollisuus on varmistaa työn terveellisyys ja turvallisuus. Koronavirusepidemia on asettanut haasteita monille työpaikoille – viime aikoina on esillä ovat olleet erityisesti koronavirustartunnat rakennustyömailla ja telakoilla. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen on tilanteesta huolissaan.

”Työpaikat, joilla etätyö ei ole mahdollista, ovat tartuntojen leviämisen kannalta kriittisiä, ja selvästikään kaikki työnantajat eivät ole ottaneet riittävän vakavasti työturvallisuusvelvoitteitaan. Olen tällä viikolla keskustellut rakennusalaa ja teknologiateollisuutta edustavien liittojen kanssa keinoista, joilla voidaan varmistaa, että korona ei pääsisi työpaikoilla leviämään. Kaikki lisäkeinot työpaikoilla on nyt otettava tehokkaasti käyttöön.”

Laki velvoittaa työnantajaa estämään työolosuhteiden vaaratekijät

Tärkeintä turvallisuuden ja terveellisyyden varmistamisessa on riskien arviointi, johon kuuluu myös biologisten tekijöiden arviointi. Biologisilla tekijöillä tarkoitetaan muun muassa tartuntatauteja aiheuttavia bakteereja ja viruksia.

”Riskien arviointi ja siihen liittyvä selvitys on pidettävä ajan tasalla, ja se on tarkistettava varsinkin silloin, kun olosuhteissa tapahtuu sellaisia muutoksia, jotka voivat vaikuttaa työntekijöiden altistumiseen koronavirukselle. Työnantajan velvollisuus on kaikin keinoin minimoida riskejä työpaikoilla, ja tämä velvollisuus koskee myös koronatartuntojen ehkäisyä”, sanoo Pekonen.

Riskien arvioinnissa on otettava huomioon muun muassa työn luonne, alueellinen tartuntatilanne, lähikontaktien määrä ja kesto sekä mahdollisuus käyttää henkilönsuojaimia. Arvioinnin päivittämisessä työnantajan on tarvittaessa käytettävä apuna työterveyshuoltoa.

”Vain sillä, että työnantaja ottaa työturvallisuuden vakavasti, työpaikalle voi syntyä vahva turvallisuuskulttuuri, jossa työntekijät noudattavat annettuja määräyksiä turvallisista työskentelytavoista sekä tarvittavien henkilösuojainten kuten kasvomaskien käytöstä”, Pekonen painottaa.

Työsuojeluviranomaisella mahdollisuus kieltää työnteon jatkaminen työpaikalla

Työsuojeluviranomainen voi työntekijän hengen tai terveyden menettämisen vaaran perusteella kieltää työnteon jatkamisen työpaikalla, kunnes tilanne on korjattu tai poistettu.

Ministeri Pekosen mukaan lain suomia mahdollisuuksia olisi syytä käyttää täysimääräisesti, ellei työnantaja ryhdy riittäviin toimenpiteisiin koronaviruksen leviämisen ehkäisemissä työpaikoilla.

Viranomaisten välinen yhteistyö tiivistä

Työsuojeluviranomainen tekee alueilla tiivistä yhteistyötä tartuntatautiviranomaisen kanssa koronaviruksen torjunnassa.

”Tämänhetkisessä epidemiatilanteessa on käytettävä myös kaikkia tartuntatautilain mahdollistamia koronaviruksen torjuntakeinoja. Alueellinen tartuntatautiviranomainen voi määrätä altistuneet karanteeniin, mikä on tehokas keino tartuntojen rajoittamiseen. Tartuntojen ilmaantuessa on syytä velvoittaa koko työpaikan henkilöstö testattaviksi”, toteaa ministeri Pekonen.