Valokuvaus: Ville Paasimaa
Perussuomalaiset valitsi uudeksi elinkeinoministeriksi Wille Rydmanin, joka siirtyi puolueeseen kokoomuksesta vasta alkuvuodesta viimevuotisen kohun jälkeen.
Wille-Werner Rydman on suomalainen perussuomalaisia edustava kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu. Rydman on toiminut Helsingin kaupunginvaltuuston jäsenenä kunnallisvaaleista 2012 ja kansanedustajana eduskuntavaaleista 2015 lähtien. Rydman edusti alun perin kokoomusta. Vuonna 2023 hän siirtyi perussuomalaisiin.
Rydman nimitetään 6. heinäkuuta 2023 Orpon hallituksen elinkeinoministeriksi sen jälkeen, kun Vilhelm Junnila ilmoitti eroavansa tehtävästä.
Rydman opiskeli Helsingin yliopistossa yleistä valtio-oppia ja on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri. Tutkinnon hän suoritti kahdessa vuodessa vuosina 2006–2008.
Vuosina 2007–2009 Rydman toimi ensiksi Marja Tiuran ja sittemmin Sampsa Katajan eduskunta-avustajana. Kokoomusnuorten puheenjohtajana hän toimi kaksivuotiskauden 2010–2011. Vuodet 2012–2013 Rydman työskenteli koordinaattorina Libera-säätiössä ja vuonna 2014 konsulttina Innolink Group Oy:ssä. Syksyllä 2014 hän siirtyi kokoomuksen kansainvälisten asioiden sihteeriksi, missä tehtävässä hän toimi kansanedustajaksi valintaansa asti.
Rydman valittiin eduskuntaan toisella yrittämällä eduskuntavaaleissa 2015 4 524 äänellä ja jatkokaudelle eduskuntavaaleissa 2019 5 910 äänellä.Hänet valittiin eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäseneksi ja hallintovaliokunnan varajäseneksi. Helsingin kaupunginvaltuustoon Rydman valittiin vuoden 2012 kunnallisvaaleissa 2 241 äänellä[5], uudelleen kunnallisvaaleissa 2017 3 467 äänellä ja jälleen vuoden 2021 kunnallisvaaleissa 3 816 äänellä, mikä oli kolmanneksi eniten kokoomuksen listalla.
Rydman toimi Helsingin opetuslautakunnan jäsenenä vuodet 2009–2015, joista varapuheenjohtajana 2013–2015. Helsingin tarkastuslautakunnan puheenjohtajana hän toimi 2015–2017. Rydman oli Helsingin kaupunginorkesterin johtokunnan puheenjohtaja vuosina 2013–2017, Kemijoki Oy:n hallintoneuvoston puheenjohtaja vuosina 2015–2019 sekä Helen Oy:n (entinen Helsingin Energia) hallituksen varapuheenjohtaja ja Helsingin kaupunginhallituksen jäsen vuosina 2017–2021 Rydman oli Helsingin kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja vuosina 2021-2022, Helsingin Sataman hallituksen puheenjohtaja vuonna 2022, Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajiston jäsen vuosina 2015-2022, Finnvera Oyj:n hallintoneuvoston jäsen vuosina 2019-2023 sekä Suomen Kansallisoopperan ja -baletin hallitukse ja Pohjoismaiden Investointipankin tarkastusvaliokunnan jäsen vuosina 2019-2022.
Tammikuussa 2023 Rydman erosi kokoomuksesta ja siirtyi perussuomalaisiin. Rydmanin mukaan perussuomalaiset on vuodesta 2017 lähtien kehittynyt Jussi Halla-ahon ja Riikka Purran aikana sellaiseen suuntaan, jota hänen on luontevaa kannattaa. Eduskuntavaaleissa 2023 Rydman valittiin perussuomalaisten listoilta kolmannelle kaudelleen kansanedustajana Helsingin vaalipiiristä.
Rydman on kuvannut itseään konservatiiviksi[20] tai liberaalikonservatiiviksi.
Rydman on keskittynyt erityisesti ulko-, turvallisuus- ja talouspolitiikkaan. Hän on ollut julkisuudessa etenkin tiukkojen maahanmuuttonäkemystensä ja maahanmuuttoon liittyvien lieveilmiöiden vuoksi. Rydmanin mukaan ”maahanmuuttopolitiikan pitää tapahtua vastaanottajamaan ehdoilla. Suomen eikä minkään muunkaan maan tule vastaanottaa enempää maahanmuuttajia kuin mitä se pystyy menestyksellisesti sopeuttamaan omaan yhteiskuntaansa – sen kieleen, tapoihin ja lakeihin. Hyvää tarkoittavat monikulttuurisuusprojektit ovat osoittautuneet vahingollisiksi sekä vastaanottajamaille että maahanmuuttajille itselleen, kun sopeutuminen uuteen kotimaahan on niiden myötä hidastunut.”
Talouspolitiikassa Rydman on arvostellut poliitikkoja siitä, että nämä syyttävät markkinataloutta omista virheistään.Valtion velkaantumista hän on arvostellut voimakkaasti. Suomen valtion alkaessa uudelleen velkaantua vuonna 2009 Rydman vaati menojen leikkaamista velkaantumisen sijaan. Rydmanin mukaan velkarahalla eläminen on nykyisen hyvinvoinnin maksattamista tulevien sukupolvien työllä ja paras puolustus hyvinvoinnille on ensisijaisesti kilpailukyvystä huolehtiminen.
Joulukuussa 2019 nuori kertoi häirinnästä Kokoomuksen varapuheenjohtaja Mari-Leena Talvitielle. Talvitie ohjasi ottamaan yhteyttä poliisiin tai häirintäyhdyshenkilöön. Toukokuussa 2020 nettikeskustelussa muutkin kokoomusnuoret kertoivat samankaltaisista kokemuksista. Kokoomuksen Helsingin piirin toiminnanjohtaja Hanna Hämäläinen keskusteli väitteistä Rydmanin kanssa, joka kiisti ne. Nuori kertoi asiasta Nuorten Exit ry:n keskustelupalvelussa, joka välitti tiedon poliisille. Tapaus eteni keskusrikospoliisin esiselvitykseen, jonka perusteella ei ollut aihetta rikostutkintaan. Rydman kertoi Hämäläiselle poliisin selvittäneen yksityiselämäänsä liittyvää tapahtumaa, joka ei antanut aihetta rikostutkintaan ja selvityksen olleen salainen.
Kesäkuussa 2022 Helsingin Sanomat julkaisi KRP:n selvityksestä artikkelin. Artikkelista kokoomusjohdolle selvisi epäilyjen koskeneen useampia henkilöitä kuin mitä Rydman oli antanut ymmärtää ja, että esiselvitys olisi ollut saatavilla kesäkuusta 2020 alkaen. Epäilyjen ja oleellisten asioiden kertomatta jättämisen vuoksi Rydman menetti puolueen ja eduskuntaryhmän luottamuksen.Tämän seurauksena hän erosi eduskuntaryhmästä ja valiokuntapaikoiltaan lukuun ottamatta hallintovaliokunnan varajäsenyyttä. Hän myös erosi kokoomuksen valtuustoryhmästä ja luottamustehtävistä Helsingissä.
Rydmanin mukaan Helsingin Sanomien artikkelissa kerrotut asiat eivät pitäneet paikkaansa ja hän jätti tutkintapyynnön Helsingin Sanomia ja osaa haastatelluista koskien. Tutkintapyynnön perusteella aloitettiin esitutkinta nimikkeinään törkeä kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen. Poliisi myös puhutti artikkelin perusteella kahta naista ja käynnisti toisen esitutkinnan täysi-ikäiseen henkilöön kohdistuneesta seksuaalirikoksesta. Tämän esitutkinnan perusteella ei ollut todennäköisiä syitä syyllisyyden tueksi. Elokuussa Rydman toivoi paluuta kokoomuksen eduskuntaryhmään, mutta hänellä ei ollut luottamusta. Rydman perusti oman yhden hengen eduskuntaryhmän. Joulukuussa hän pyysi paluuta uudestaan, mutta kokoomuksen kannalta tilanne ei ollut muuttunut.
Tammikuussa 2023 Rydman erosi kokoomuksesta ja liittyi perussuomalaisiin. Hän osallistui kevään 2023 eduskuntavaaleihin perussuomalaisten listalta. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran mukaan syyttämättäjättämispäätös ratkaisi Rydmanin pääsyn perussuomalaisiin.Helmikuussa 2023 Rydman julkaisi tyylilajiltaan autofiktiota olevan kirjan Salaisuus jota ei ollut, jossa hän kertoi oman näkemyksensä tapahtumien kulusta.
Wille Rydman kuuluu Rydmanien sukuun. Rydmanin isä oli suomalaisen tiedevalistuksen vaikuttaja Jan Rydman. Wille Rydmanin isoisä on säveltäjä Kari Rydman. Samaan sukuun kuuluuvat muun muassa kauppaneuvos Walter Rydman, valtiopäivämies Victor Magnus Rydman ja ministeri Heikki Ritavuori.
Teini-ikäiseksi asti Rydman suunnitteli itsekin ryhtyvänsä säveltäjäksi. Hän lauloi Cantores Minores -poikakuorossa ja opiskeli Sibelius-Akatemiassa musiikin teoriaa sekä Helsingin konservatoriossa teoriaa ja poikkihuilun soittoa. Hän myös sävelsi klassista musiikkia. Marraskuussa 2010 Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri esitti Rydmanin säveltämän Aino-sinfonian.