Packalén, Tom ps
Packalén, Tom ps

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsen, kansanedustaja Tom Packalén (ps.) varoittaa, ettei Euroopalla ole tarjota töitä kaikille maahanmuuttajille. Packalén puhui aiheesta Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen istunnossa perjantaina, kun käsiteltävänä oli norjalaisen kansanedustajan Kristin Ørmen Johnsenin raportti Euroopan väestödynamiikan vaikutuksista maahanmuuttopolitiikkaan.

“Jos piilotyöttömyys lasketaan mukaan, Euroopassa on kymmeniä miljoonia syntyperäisiä eurooppalaisia vailla työtä. Digitalisaatio, tekoäly, robotit ja muu tekninen kehitys tulevat vähentämään työpaikkoja entisestään. Eurooppa ei tämän takia tarvitse lisää kouluttamattomia maahanmuuttajia”, Packalén totesi.

Euroopan neuvon jäsenmaista väestö kasvaa syntyvyyden ansiosta vain Turkissa ja Azerbaidžanissa. Raportissa todetaan, että maahanmuutto voi olla ratkaisu heikentyvän huoltosuhteen ja väestökehityksen kääntämiseksi, mutta se edellyttää nopeaa kotoutumista ja työllistymistä.

“Edes kaikki syntyperäiset eurooppalaiset eivät elä palkallaan vaan joutuvat turvautumaan sosiaalitukiin. Sama kohtalo odottaa monia maahanmuuttajia”, Packalén ennusti.

“Mitä enemmän maahanmuuttajia tulee työmarkkinoille, sen huonommaksi tilanne muuttuu. Jos liian iso joukko ihmisiä joutuu pitkään kamppailemaan liian vähistä resursseista, se johtaa yhteiskunnalliseen levottomuuteen”, Packalén päätti.

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista. Parlamentaariseen yleiskokoukseen osallistuu jäsenet ja varajäsenet yhteen laskien yli 700 kansanedustajaa eri maista. Yleiskokous on koolla Ranskan Strasbourgissa 10.–14.10.2016.

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskuntaan kuuluvat kansanedustajat Maria Guzenina (valtuuskunnan puheenjohtaja, sd.), Sirkka-Liisa Anttila (varapuheenjohtaja, kesk.), Anne Kalmari (kesk.), Tom Packalén (ps.) ja Jaana Pelkonen (kok.) sekä varajäseninä Petri Honkonen (kesk.), Susanna Huovinen (sd.), Anne Louhelainen (ps.), Olli-Poika Parviainen (vihr.) ja Sinuhe Wallinheimo (kok.).

Raportti: The impact of European population dynamics on migration policies
http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-DocDetails-en.asp?FileID=23019&lang=en