Valokuvaaja Magnus Fröderberg/Norden.org

Pohjoismaiden ministerineuvosto on päättänyt jäädyttää yhteistyönsä Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa. Päätös on seurausta Venäjän sotilaallisesta hyökkäyksestä Ukrainaan.

Pohjoismaiset yhteistyöministerit tuomitsevat kovin sanoin Venäjän aiheettoman, kansainvälisen oikeuden vastaisen ja laittoman hyökkäyksen Ukrainaan. Venäjän toiminta on hyökkäys Euroopan turvallisuusjärjestelmää vastaan, ja Pohjoismaat osoittavat yhdessä solidaarisuutta Ukrainalle ja ukrainalaisille.

Pohjoismaiden ministerineuvosto on näin ollen päättänyt välittömästi jäädyttää kaiken yhteistyönsä Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa. Asiasta päättivät pohjoismaiset yhteistyöministerit yksimielisesti. Päätös tarkoittaa sitä, että kaikki ohjelma-, hanke- ja muu toiminta Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa keskeytetään toistaiseksi.

“Venäjän sotilaallisen hyökkäyksen vuoksi yhteistyön jatkaminen on nykytilanteessa täysin mahdotonta. Pohjoismaiden ministerineuvosto on tehnyt Venäjän kanssa yhteistyötä vuodesta 1995 lähtien. Se on poikinut satoja hankkeita esimerkiksi terveys-, ilmasto-, ympäristö-, tutkimus-, journalistiikka- ja media-alalla sekä lisäksi pohjoismaisten ja venäläisten parlamentaarikkojen kohtaamisia. Yhteistyön tavoitteena on koko ajan ollut rakentaa luottamusta ja keskinäistä ymmärrystä sekä kehittää aluetta”, pohjoismaiset yhteistyöministerit toteavat.

Pohjoismaiden ministerineuvosto on monista takaiskuista huolimatta onnistunut ylläpitämään yhteyksiä Venäjään, josta muut toimijat on suljettu ulkopuolelle. Ohjelmat ovat keskittyneet kansalaisyhteistyöhön ja tarjonneet arvokasta tukea Venäjän kansalaisyhteiskunnalle.

Pohjoismaiden ministerineuvosto lähettää nyt muun maailmanyhteisön rinnalla selkeän viestin Venäjän hallitukselle. Viesti on osoitettu vain Venäjän hallitukselle eikä Venäjän kansalle, yhteistyöministerit korostavat.