Valokuvaaja Magnus Fröderberg/norden.org

Pohjoismaiden neuvosto osallistui perjantaina 2. lokakuuta Benelux-parlamentin järjestämään konferenssin keskustellakseen Valko-Venäjän tilanteesta ja Brexitistä. Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja  Erkki Tuomioja (sd.) osallistui hetki sitten päättyneeseen kokoukseen etäyhteyksin. Tuomioja toimii Pohjoismaiden neuvoston Valko-Venäjä -raportoijana ja pitää kokouksen aihetta merkittävänä. Tuomioja toi esiin, että PN tukee Valko-Venäjän oppositiota. Pohjoismaiden neuvoston kansainvälisen strategian mukaan demokratian toteutuminen on yksi tärkeimmistä painopistealueista. Tuomiojan mukaan Pohjoismaiden neuvosto haluaa tukea Valko-Venäjän oppositiota ja pyrkii vuoropuheluun opposition ja valtaapitävien puolueiden kanssa. Pohjoismaiden neuvosto on jo vuosia tukenut Valko-Venäjän demokratiakehitystä ja on säännöllisesti tavannut maan opposition, valtaapitävien puolueiden edustajia ja kansalaisjärjestöjä. Syyskuun alussa Pohjoismaiden neuvosto tapasi Valko-Venäjän opposition johtajan Svetlana Tikhanovskayan.

Benelux-parlamentin järjestämässä konferenssissa käytiin myös keskustelut Brexitistä ja Euroopan tulevaisuudesta, joihin osallistuivat Pohjoismaiden neuvostosta presidentti Silja Dögg Gunnarsdóttirin, varapresidentti Oddný G. Hardardóttir sekä muun muassa Baltian yleiskokouksen edustajia.

Vuonna 1955 perustetun Benelux-parlamentin tarkoitus on ollut syventää ja vahvistaa Belgian, Hollannin ja Luxemburgin parlamenttien välistä yhteistyötä. Parlamentissa on 49 jäsentä, jotka ovat Belgian, Hollannin ja Luxemburgin parlamentaarikkoja. Parlamenttien välisen yhteistyön tarkoitus on ylläpitää tiiviitä suhteita myös Pohjoismaihin.

Pohjoismaiden neuvosto on Pohjoismaiden parlamenttien välinen yhteistyöjärjestö, joka perustettiin vuonna 1952. Suomi liittyi vuonna 1955. Pohjoismaiden neuvostoon kuuluvat Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti sekä itsehallintoalueet Ahvenanmaa, Färsaaret ja Grönlanti. Neuvosto voi antaa suosituksia Pohjoismaiden ministerineuvostolle ja hallituksille. Eduskunnasta Pohjoismaiden neuvostossa on 18 kansanedustajaa sekä Ahvenanmaan maakuntapäiviltä kaksi, sekä näillä kaikilla varajäsenet. Suomen valtuuskunnan jäsenet osallistuvat neuvoston työskentelyyn ympäri vuoden valiokunnissa ja puheenjohtajistossa.