Toimi Kankaanniemi ja Jenna Simula (ps)

Suomessa on tällä hetkellä käynnissä pahin maatalouskriisi vuosikymmeniin. Tuottajat ovat hädässä: huonot satokaudet, kohonnut energian hinta sekä lannoitteiden ja rehun hintojen karkaaminen ajaa maatiloja alas järkyttävää vauhtia.

– Tuhannet tilat ovat maksuongelmissa, ja tähän mennessä ainoa tekemänne helpotus on mahdollistaa tiloille lisävelanottoa. Siis kriisin keskellä lisää velkaa! Me Perussuomalaiset vaadimme teiltä toimia nyt; välitön lyhennysvapaus maatilalainoista ilman erillistä hakemusta, ja syksyllä maatalousrakennusten vapautus kiinteistöverosta! perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula vaati tänään eduskunnan kyselytunnilla.

Simula kysyi, missä viipyvät toimenpiteen ruuantuotannon turvaamiseksi ja ymmärtääkö hallitus, että toimen on oltava riittäviä.

Toimenpiteitä ”lähipäivinä”

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) myönsi, että ruuantuotannon osalta Suomessa ollaan ennennäkemättömän kriittisessä tilanteessa.

Leppä kertoi, että valtiovallan ja hallituksen on markkinoiden lisäksi puututtava tilanteeseen, mutta toimenpiteitä Leppä ei listannut. Niistä kerrotaan ”lähipäivinä”.

Keskustalla on suuri vastuu

Simula huomautti, että ministeri Leppä itse ja keskustapuolue ovat olleet päättämässä näistä asioista jo pitkään, mutta siihen on tultu, että Suomessa on käsillä EU-ajan pahin maatalouskriisi.

– Se uhkaa suomalaista maatalouselinkeinoa, huoltovarmuutta ja omavaraisuuttamme. Emme todellakaan halua, että kaupan hyllyt täyttyvät ulkomaisella ruoalla, ja siksi on äärimmäisen tärkeää huolehtia suomalaisen maatalouden kannattavuudesta.

Parlamentaarinen työryhmä

– Joko pian näemme päivän, jolloin tuottajalle jää tehdystä työstä oikeanlainen korvaus? Simula tivasi

Ministeri Leppä lupasi, että hallitus tulee huolehtimaan akuuteista toimenpiteistä, mutta pitkän aikavälin ruuantuotannon haasteisiin vastaamaan kootaan kaikista eduskuntapuolueista koostuva parlamentaarinen ryhmä.

Maatalouden hätätila julistettava

Perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi huomautti hallitukselle, että kauniit puheet ovat ainakin osittain ristiriidassa tekojen kanssa.

– Eräät ministerit ovat vaatineet ilmastohätätilaa Suomeen. Se pahentaisi entisestään maatalouden tilannetta, koska toimenpiteet kohdistuisivat maatalouteen, joka muutoinkin on kriisissä, Kankaanniemi huomautti.