Henriksson, Anna-Maja r
Henriksson, Anna-Maja r

Rkp jatkaa johdonmukaista työtään sen puolesta, että koulutus jatkossakin tulisi olemaan Suomen tulevan menestyksen avaintekijä.

Puolue irtisanoutuu kaikista korkeakoululeikkauksista ja uusii tämän vuoden varjobudjetissaan panostuksensa koulutukseen.

– Politiikassa on kyse arvoista ja valinnoista. Hallitus on osoittanut, mitä arvoja se ajaa. Koulutus ja heikoimmassa asemassa olevat joutuvat voimakkaiden leikkausten kohteeksi. Koulutuspanostusten lisäksi jatkamme työtä pakolaiskiintiön nostamiseksi 2500:aan, sanoo puolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Suomella on selvästi muita Pohjoismaita vähemmän naisia työelämässä.

Nykyinen perhevapaa- ja kotihoidon tuen järjestelmä ei kannusta naisia palaamaan työelämään. Siksi Rkp esittää muun muassa kokonaisvaltaista perhepoliittista uudistusta, joka antaisi perheille enemmän joustavuutta.

– Kaikista kauniista lauseista huolimatta hallitus ei ole onnistunut luomaan työpaikkoja. Perhepoliittisen uudistuksen tueksi tarjoamme siksi hallitukselle kymmenen kohdan työllisyyspakettia, jotta hallitus pääsisi 110 000 työpaikan tavoitteeseensa.

– Meillä poliitikoilla on yhteinen vastuu työttömistä. Siksi olemme esittäneet, että hallitus ja oppositio perustaisivat yhteisen työllistämisryhmän. Toivomme, että hallitus voisi niellä ylpeytensä ja osallistaa kaikki vastuuntuntoiset poliitikot.

Keskustelu oppositioryhmien vaihtoehtobudjeteista 9.11.2016

Ryhmäpuhe, Anna-Maja Henriksson, Ruotsalainen eduskuntaryhmä

(muutoksia mahdollisia puhuttaessa)

Arvoisa puhemies,

Politiikassa on kyse arvoista ja arvovalinnoista. Hallitus on osoittanut oman arvomaailmansa. Koulutuksesta ja maailman köyhimmiltä leikataan rajusti. Perhevapaita ei ideologisista syistä haluta uudistaa.

Mutta politiikassa on aina mahdollista valita toisin. Paremmassa vaihtoehdossamme osoitamme, että vastuullista talouspolitiikkaa on mahdollista tehdä ilman lyhytnäköisiä leikkauksia koulutukseen, opintotukeen ja kehitysyhteistyöhön. Lainaamatta enemmän kuin hallitus. Myös isompia uudistuksia on mahdollista tehdä. Mutta siihen tarvitaan poliittista tahtoa.

Hyvinvointi pitää ensin luoda ennen kuin se voidaan jakaa. Hallituksen tavoite 110 000 uudesta työpaikasta on hyvä. Valitettavasti hallituksen puheet ja teot eivät tässäkään ole kohdanneet. Se ei ole puheista huolimatta kyennyt esittämään uusia keinoja työpaikkojen luomiseksi. Näin ei voi jatkua.

Meidän parempaan vaihtoehtoomme sisältyy siksi kymmenen kohdan työllisyyspaketti. Nämä vaihtoehdot annamme myös hallituksen käyttöön. Meillä politiikoilla on yhteinen vastuu työttömiä kohtaan. Siksi olemme ehdottaneet hallituksen ja opposition yhteisen työllisyysryhmän perustamista. Pääministeri Sipilä, mitä mieltä olette tästä?

Arvoisa puhemies,

Naisten määrä työelämässä on Suomessa muihin Pohjoismaihin verrattuna selvästi matalampi. Naisen euro on edelleen vain noin 82 senttiä ja naisten eläke on keskimäärin 78 prosenttia miesten eläkkeestä. Nykyinen perhevapaajärjestelmämme ja kotihoidon tuki ei kannusta naisia palaamaan työelämään.

Siksi esitämme kolmiosaista perhepoliittista kokonaisuudistusta. Me uudistaisimme perhevapaita 6+6+6 mallin mukaisesti, lyhentäisimme kotihoidon tuen enimmäiskestoa kolmeentoista kuukauteen ja antaisimme jokaiselle yli kolmevuotiaalle lapselle oikeuden neljään tuntiin maksutonta varhaiskasvatusta per päivä. Haluamme enemmän joustavuutta perheille. Tässä isien rooli on myös suuri.

Kyse on siitä, että haluamme lisää naisia työelämään sekä vähentää naisten ja miesten välisiä palkka- ja eläke-eroja sekä antaa isille paremmat mahdollisuudet käyttää perhevapaita. Miten hallitus aiotte tähän puuttua, vai ettekö pidä tätä tärkeänä? Siltä pahasti näyttää, koska haluatte lykätä perhevapaiden uudistusta ensi vaalikaudelle.

Kyse on myös lapsista. Varhaiskasvatus on erittäin tärkeää lasten oppimisen, sosiaalisten taitojen ja kehityksen kannalta. Siksi on hälyttävää, että ainoastaan 75 prosenttia 3- ja 4- vuotiaista suomalaisista lapsista osallistuu tällä hetkellä varhaiskasvatukseen. Eli huomattavasti vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa, missä prosentti on selvästi yli 90 (yhdeksänkymmenen).

Hallitus on silti tässäkin osoittanut arvomaailmansa romuttamalla subjektiivisen päivähoito-oikeuden. Me emme tätä hyväksy, ja esitämme siksi neljä tuntia maksutonta varhaiskasvatusta päivässä yli kolmevuotiaille lapsille. Nyt ei riitä, että kääritän hihat, vaan hallituksen tulisi riisua koko ideologinen pakkopaitansa.

Arvoisa puhemies,

Verotuksen tulisi kannustaa työntekoon. Siksi hallitus tekee oikein keventämällä työn verotusta. Hallituksen verokevennykset ovat kuitenkin pitkälti hyvitystä kilpailukykysopimuksen aiheuttamista kustannuksista. Siksi esitämme verouudistusta, jossa arvonlisäverotusta korotetaan hieman ja tästä saatu tulo käytetään työn verotuksen alentamiseen – painotuksena matala- ja keskipalkkaiset. Kevennämme näin myös eläkeläisten ja päivärahalla elävien verotusta. Tavalliselle palkansaajalle jää oikeasti enemmän käteen. Kunnallisessa kotihoidossa työskentelevä lähihoitaja saa verouudistuksemme myötä noin 430 euro enemmän vuodessa.

Tällä verolinjalla kaikkien ostovoima paranee ja kasvu vahvistuu.

Sivistys, koulutus ja tutkimus ovat Suomen tulevaisuuden menestyksen avaintekijät. Siksi on vastuutonta, että hallitus leikkaa niin rajulla kädellä koulutuksesta. Meidän paremmassa vaihtoehdossamme korkeakouluilta ei leikata. Koulutuslupauksen ohessa hallituspuolueet lupasivat ennen vaaleja myös olla leikkaamasta opintuesta. Toisin kävi. Opiskelijat menettävät toimeentulostaan enemmän kuin mikään muu ryhmä. Me emme leikkaisi opintorahasta. Sen sijaan korottaisimme opintotuen tulorajoja 50 prosentilla. Opiskelijoita ei tulisi rangaista työnteosta.

Me haluamme myös turvata oikeudenhoidolle riittävät resurssit. Harmaa talous aiheuttaa suuria verotulomenetyksiä valtiolle. Toimiva poliisilaitos on myös yksi turvallisen yhteiskunnan perusedellytyksiä, eikö niin ministeri Soini? Myös tässä meidän oli pakko korjata hallituksen esitystä ja lisätä poliisien määrärahoja.

Suomen kehitysyhteistyömäärärahat ovat tällä hetkellä häpeällisen alhaisella tasolla. Hallitus on kylmästi kääntänyt selkänsä maailman kaikkein heikoimmassa asemassa oleville. Meidän mielestä Suomen on kannettava kansainvälinen vastuunsa ja palautamme siksi kehitysavun vuoden 2015 tasolle.

Olemme laskeneet, että pakolaiskiintiön korottaminen 2500 (kahteentuhanteen viiteensataan) maksaisi valtiolle 9,6 miljoonaa euroa. Miksi emme tätä tee – kun tiedämme miten paljon syyrialaiset joutuvat kärsimään?

Arvoisa puhemies,

Meidän paremmassa vaihtoehdossa poistaisimme asiantuntijoiden tehottomaksi arvioiman energiatuen ja päästökauppakompensaation. Käyttäisimme myös järkevämmin puolet hallituksen kärkihankemäärärahoista ja vähentäisimme kuntien tehtäviä. Mielestämme autoveron alennus tulisi perua ja käyttää esimerkiksi koulutukseen. Lakkauttaisimme myös Maaseutuvirasto MAVI:n.

Mutta, me myös haluamme nostaa takuueläkettä ja tukea yksinhuoltajia. Olemme myös varanneet määrärahoja kahdellekymmenelleviidelle (25) uudelle turvakodille.

Kyse on valinnoista ja vaihtoehdosta. Paremmasta vaihtoehdosta.