Kansallinen lääkekehityskeskus perustettiin helmikuussa Turkuun, mutta toiminnan liikkeelle saamiseksi puuttuu vielä rahoitusta. Kansanedustaja Sandra Bergqvist (RKP) on tästä huolestunut.

– Valtaosa Suomessa kehitetyistä lääkkeistä on kehitetty Turun seudulla. Keskus tulee edistämään kilpailukykyistä lääkekehitystä, mikä hyödyttää koko maata. On siis kyse merkittävästä investoinnista, joka nyt on vaarassa jäädä polkemaan paikalleen, Bergqvist sanoo. 

On käynyt ilmi, että kansalliseen lääkekehityskeskukseen varatut 11 miljoonaa euroa on käytetty muihin tarkoituksiin, ja että keskuksen rahoitus puuttui kokonaan valtiovarainministeriön ensi vuoden talousarvioesityksestä.

– Lääketeollisuuden osaamisen, tutkimuksen ja työllisyyden turvaamiseksi Turun seudulla on tärkeää, että keskuksen rahoitus taataan, myös pitkällä aikavälillä. Jotta toiminta nyt saataisiin liikkeelle, toivon todella, että jatkokeskustelut valtiovarainministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön välillä johtavat siihen, että ensi vuoden budjetissa osoitetaan keskukselle rahaa, Bergqvist sanoo.