Henriksson, Anna-Maja r
Henriksson, Anna-Maja r
Henriksson, Anna-Maja r

Hallituksen lupaama kielellisten vaikutusten arviointi puuttuu hallituksen mittavasta sote-uudistuspaketista. Lakitekstipaketti lähetettiin lausuntokierrokselle myöhään keskiviikkoiltapäivänä. RKP:n puoluehallituksen mielestä Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa kansalaisilla on oikeus saada rehellinen ja avoin arvio eri vaihtoehtojen hyödyistä ja haitoista.

– Hallitus osoittaa epämiellyttävää piittaamattomuutta ruotsinkielisen väestön oikeuksia kohtaan. Vaadimme, että hallitus tekee uskottavan arvioinnin uudistuksen vaikutuksista. Esimerkiksi Vaasan ja Seinäjoen päivystävien sairaaloiden välisessä vertailussa on otettava huomioon sairaaloiden nykyinen toiminta, henkilökunnan kielitaidot, tulevat mahdollisuudet rekrytoida kielitaitoista henkilökuntaa sekä maakuntien yleiset kasvuennusteet, sanoo puolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

– Olisin toivonut, että hallitus käynnistäessään uudistusta, joka vaikuttaa näin merkittävästi kaikkien suomalaisten arkeen, olisi kunnioittanut kielivähemmistöä edes sen verran, että uudistuksen vaikutukset olisi arvioitu kunnolla. Tämä vaikuttaa nyt ruotsinkielisten suomalaisten kustannuksella tehtävältä valtapolitiikalta.