11130193_10205203279233634_2212730177126304151_n

Kymäläinen: Nyt hallitus hereille – Supon lausunto viimeinen piste i:n päälle

Kansanedustaja ja lakivaliokunnan jäsen Suna Kymäläinen (sd) pitää julkisuuteen putkahtanutta Supon lausuntoa viimeisenä pisteenä i:n päälle maakaupoissa. – Nyt on hallituksen jo aika herätä ja antaa eduskunnalle muutosesitys EU- ja EFTA-maiden ulkopuolisten henkilöiden ja yritysten kiinteistökaupoista, sanoo Kymäläinen.

– Näen Supon lausunnon viittaavan juuri jo usein aiemmin julkituotuihin arvailuihin lähinnä Venäjältä vuodesta 2007 alkaneeseen systemaattiseen kiinteistöjen hankintaan ilman näkyvää toiminnallista tai vapaa-aikaan liittyvää käyttöä. Hyvä, että Supo on hereillä, mutta itse olemme Suomessa tämän tilanteen saaneet aikaiseksi – itse voimme myös laittaa sille pisteen.

– Viestit huolestuneilta kansalaisilta ovat yhteneväisiä Supon havaintojen kanssa. Tätä ei voi enää ohittaa olankohautuksella tai leimaamalla hörhöilyksi, painottaa aiheesta lakialoitteen ja kansalaisaloitteen tehnyt Kymäläinen. – Lakialoitteessani ja sittemmin kansalaisaloitteessa oli hyvin perinpohjaisen valmistelun jälkeen kasassa toteuttamiskelpoinen lakiesitys laajoine perusteluineen sekä kansainvälisesti vertailtuna.

– Oikeusministeriöstä on ilmoitettu, etteivät he ole valmistelemassa rajoittamislakia. Jäljelle jäävät ympäristöministeriö tai puolustusministeriö. Hallituksen ajaman maakuntien itsehallinnon näkökulmasta esitykseni on myös ajan tasalla – siinähän esitettiin EU- ja EFTA-maiden ulkopuolisten henkilöiden ja yritysten kiinteistökauppojen hyväksymisestä ja kriteereiden täyttymisestä päättäisi aina kohteen sijaintialueen ELY-keskus, kuultuaan ja saatuaan viranomaislausunnot, Kymäläinen selvittää.

Ruokolahtelainen Kymäläinen toivoo, että sinisilmäisyyden aika on nyt viimeistään ohi Suomessa ja hallituksen tarttuvan toimeen ripeästi asian vaativalla vakavuudella, kuten Sipilän hallitusohjelma kirjauksetkin velvoittavat: ”Hallitus esittää säädösperustaa ulkomaantiedustelulle ja tietoliikennetiedustelulle sekä tarkentaa kokonaisturvallisuuden kannalta merkittävien maa-alueiden ja kiinteistöjen hankintaan sekä kaksoiskansalaisuuteen liittyvää lainsäädäntöä.”