Kulmala, Kari sin

Sinisten kansanedustaja Kari Kulmala toivoo valtiolta parempaa panostusta syrjäseutujen poliisille. Tuorein tapaus on Enontekiö, jossa eläköitymisen seurauksena jatkossa lähin poliisipartio löytyy Kittilästä.  Sinne on matkaa Kilpisjärveltä 270 km ja Enontekiöltä Hetasta 156 km. Päätös Enontekiön jäämisestä ilman poliisia huolettaa kuntalaisia.

”Kyllä se huolettaa myös muitakin. Käsivarren kautta kulkee vilkkaasti liikennöity rekkareitti Norjasta Helsingin kautta Eurooppaan. Tie on käsivarressa huonokuntoinen ja viikoittain poikki useita tunteja onnettomuuksien ja tieltäsuistumisten vuoksi. Poliisia työllistävät alueella myös turismi ja rajaseudun ongelmat, muun muassa Venäjältä tuleva prostituutio lieveilmiöineen.” Kulmala on siviiliammatiltaan poliisi ja tuntee hyvin syrjäseutujen virkavallan ongelmat.  

Harvaan asutuilla alueilla ympäri Suomen on poliisilaitosten yhdistymisten myötä ollut entistä haastavampaa saada poliisilta apua, silloin kun hätä on suurin. Poliisia tarvittaisiin myös tavanomaisiin tehtäviin sekä ennalta estävään työhön.

”Tämä hallitus on onneksi lisännyt määrärahoja poliisitoimeen, mutta se ei vielä riitä. Emme halua Suomea, jossa tietyillä alueilla poliisin voi nähdä vain television poliisisarjoissa. Kaikilla on oikeus turvallisuuteen ja kohtuullisiin vasteaikoihin. Jos jotakin tapahtuu ja lähin partio on satojen kilometrien päässä, kun sen pitäisi olla paikalla minuuteissa, kansalaisten luottamus valtioon rapistuu ja hommat jäävät hoitamatta.”