Sivarista takaisin reserviin? – Edustaja Jari Ronkainen (ps) kysyy, onko reserviläisen siviiliin hakua mahdollista perua

Ennätysmäärä Puolustusvoimien reserviläisiä on hakeutunut siviilipalvelukseen: maaliskuuhun mennessä jo 1 855 kun normaalisti hakemuksia on 300-400 vuodessa. Perussuomalainen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee voisiko vaihto takaisin reserviin olla jatkossa mahdollista.

– Moni tekee nyt harkitsemattoman ratkaisun, jota ei voi siviilipalveluksen täydennyspalvelukseen astumisen jälkeen enää peruuttaa. Ovi käy tällä hetkellä vain yhteen suuntaan, Ronkainen kertoo.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut ryntäyksen siviilipalvelukseen, mutta toisaalla se näkyy myös maanpuolustustahdon kohoamisena. Puolustusvoimat ja Maanpuolustuskoulutus ovat saaneet runsain määrin yhteydenottoja maanpuolustukseen osallistumisesta.

– Ukrainan esimerkki toimivasta puolustautumisesta näennäisesti ylivoimaista hyökkääjää vastaan on innostanut monia, oli kyseessä sitten reserviläisen tai sivari. Tämän maanpuolustustahdon rohkaiseminen ja kanavoiminen Suomen valtion hyödyksi pitäisi olla mahdollista, Ronkainen perustelee.

Lain mukaan reservistä on mahdollista suorittaa siviilipalvelus täydennyspalveluna, mutta sen alettua paluu reserviin ei enää ole mahdollista.

– Jokaisella on perustuslain mukainen maanpuolustusvelvollisuus, oli se sitten siviili- tai varusmiespalvelus. Jos joku on tässä tilanteessa valmis palaamaan rivistöön, olisin sen valmis hänelle suomaan, Ronkainen sanoo.