debaattibanneri

Uudenmaan Demarinaisten puheenjohtaja Anette Karlsson ja hallituksen jäsen Eila Kohonen kannustavat Uudenmaan kuntia tarttumaan Kätilöliiton haasteeseen ja päättää tarjota kaikille kuntalaisille maksuton ehkäisy. Erityisen tärkeää olisi tarjota maksuton ehkäisy nuorille kuntalaisille.

– Maksuttoman ehkäisyn tuoma taloudellinen säästö on kunnille merkittävä, mutta tärkeintä on nuorten terveys ja hyvinvointi. Raskaudenkeskeytyksiä tehdään eniten 20-24-vuotiaiden ikäryhmässä. Nuoret ovat usein vähävaraisia ja ehkäisyn hankkiminen voi olla monelle liian kallista. Nuoren ei pitäisi rahapuutteen vuoksi jäädä ilman ehkäisyä ja mahdollisesti joutua läpikäymään raskaudenkeskeytys, Karlsson korostaa.

Raskaudenkeskeytysten  ja sukupuolitautitartuntojen määrät ovat laskeneet merkittävästi kunnissa, joissa nuorille tarjotaan maksuton ehkäisy.

– Nuorten seksuaaliterveyteen panostaminen on tärkeää ja maksuton ehkäisy on konkreettinen keino asian edistämiseksi. Maksutonta ehkäisyä tulisi tarjota myös kaikille keskeytysasiakkaille sekä synnyttäjille. Kyseessä on merkittävä terveyspoliittinen teko, jolla on todellisia ja mahdollisesti nopeitakin vaikutuksia, Kohonen kertoo.

Uudenmaan Demarinaisten varapuheenjohtaja Tarja Eklund on tehnyt nuorten maksuttomasta ehkäisystä aloitteen Vantaalla. Kohonen on tehnyt aiheesta aloitteen Porvoossa.