Perussuomalaisilta välikysymys hallituksen kyvyttömyydestä reagoida polttoaineiden ja sähkön hintoihin

Suomalaisten ostovoima laskee sitä myötä, kun rajusti nousseet polttoaineiden ja sähkön hinnat lisäävät liikkumisen ja asumisen kustannuksia. Logistiikka- ja energiakustannukset siirtyvät muihin hintoihin, esimerkiksi ruokaan. Inflaatio onkin kiihtynyt pahemmin kuin asiantuntijat ovat ennustaneet.

– Liikkumisen ja asumisen kasvaneet kustannukset heikentävät merkittävästi etenkin pieni- ja keskituloisten ostovoimaa. Paremmin toimeentulevilla vaikutus ei ole niin dramaattinen, mutta monille kansalaisille etenkin suurten kaupunkien ulkopuolella ongelma on todellinen. Hinnat vaikuttavat esimerkiksi siihen, kannattaako töissä enää käydä, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomauttaa.

Joulukuussa valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) vastasi kyselytunnilla perussuomalaisille, että suomalaiset voivat kovien sähkölaskujen kanssa tukeutua sosiaaliturvaan. Perussuomalaiset pitävät esitettyä ratkaisua ylimielisenä.

– Me vaadimme polttoaineiden ja sähkön hintoja alentavia kansallisia toimia, kuten veronalennuksia. Hallitus levittää kätensä syyttäen maailmanmarkkinahintoja ja väittää, etteivät he voi mitään asialle. Tämä ei ole totta. Hintoihin vaikutetaan merkittävästi kansallisin toimin. Esimerkiksi kireä jakeluvelvoite nostaa hintaa entisestään, Purra toteaa.

Purra muistuttaa lisäksi, että hallituksen hellimä ”maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikka” pahentaa tilannetta.

– Suomen kilpailukyky ajetaan kyykkyyn, hiilivuoto kiihtyy, mutta edes ilmasto ei näillä Suomen toimilla hyödy. Hallituksen on peruutettava muita maita kireämmästä hiilineutraalisuustavoitteesta. Suomalaisia ei voi ilmastokurjistaa kahdesta suunnasta, sekä yliampuvilla kansallisilla toimilla että suostumalla kaikkeen, mitä EU:sta kehdataan ehdottaa.