Perussuomalaisten Antikainen: Suomen autoileva kansa ei tarvitse kilometriveroja eikä kyttäyslaitteistoja autoihin

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) väläytti viime viikolla Autoliiton Moottori-Lehdelle antamassaan haastattelussa kilometriveroa yhdeksi keinoksi hillitä polttoaineveron nostoa. Ministerin mukaan sähköistyvä liikenne ja sen myötä laskevat polttoaineiden verotuotot lisäisivät etenkin polttomoottoriautoja käyttävien pienituloisten verotaakkaa, mikäli verotus painottuu edelleen liikennepolttoaineisiin.

”Viime vuoden kesäkuussa ministeri Saarikko vakuutti, ettei hallitus aio korottaa polttoaineiden veroja, mutta esittää nyt uutta kilometriveroa, jotta autoilijoilta saadaan kynittyä viimeisetkin rahat auton käyttövoimasta riippumatta. Polttoaineveroa ei voida korottaa, joten keksitään uusi vero ja verotetaan lisää. Suomessa on jo yksi OECD-maiden korkeimmista kokonaisveroasteista, mutta sosialidemokraattisen ideologian omaksunut Saarikko on silti tunkemassa näppejään yhä syvemmälle suomalaisten veronmaksajien taskuihin”, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen moittii.

Satelliittipaikannukseen perustuva kilometrivero on noussut esiin useaan otteeseen tieliikenteen verotusta käsiteltäessä. Juha Sipilän (kesk) johtaman hallituksen silloinen liikenneministeri Anne Berner (kesk) esitti, että jokaiseen autoon tulisi asentaa seurantalaitteisto, jonka keräämien tietojen mukaan veroa perittäisiin.

”Seurantaan perustuva verotus heikentää radikaalisti suomalaisten yksityisyyden suojaa eikä sitä missään nimessä tule ottaa käyttöön. Suomi ei ole kommunistinen kyttäysvaltio, jossa kansalaisten liikkumista voi kytätä Stasi-tyyliin. Ennätyskorkeaksi nousseet polttoaineiden hinnat rajoittavat jo nyt autosta riippuvaisten suomalaisten liikkumista, ja nyt keskusta haluaa vielä isoveljen valvomaan, että veronmaksajat varmasti pysyvät ruodussa. Toisin kuin keskusta ehdottaa, veroja pitää laskea, ei nostaa tai keksiä uusia vanhojen tilalle”, Antikainen painottaa.

Kysymyksiä herättää myös keskustan motiivi ehdottaa tällaisen laitteiston asentamispakkoa.

”Kun veronmaksajille keksitään uusia pakollisia maksuja ja kustannuksia ympäristöpolitiikan varjolla, keskustalla ja sen lähipiirillä on usein oma etu mukana pelissä. Kaikki varmaankin muistavat, kuka teki tiliä ns. paskalain avulla pakkomyydyillä jätevesilaitteistoilla sekä minkä puolueen poliitikkojen lähipiiriä tuulivoimatuet hyödyttivät. Samalla tavalla seurantalaitebisneksestä hyötyisivät keskeisesti samaan puolueeseen kytköksissä olevat toimijat. Piiri pieni pyörii”, Antikainen kuvailee tilannetta.