Andersson, Li vas
Andersson, Li vas

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson pääministerin tiedonannossa Brexitistä:

Unionin uudistuminen perustuttava kansalaisten hyvinvointiin

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson vaatii sekä EU:n että rahaliiton uudistusta puheessaan eduskunnan täysistunnon Brexit-keskustelussa. Nykyinen EU ei ole pystynyt lunastamaan lupauksiaan kansalaisten hyvinvoinnin parantamisesta.

– Kaikki unionin jäsenmaat, riippumatta eurojäsenyydestä, ovat kilpaa leikanneet julkisia menojaan viimeisten vuosien aikana. Samalla veroparatiisitalouden on annettu rehottaa ja on jatkettu palkkojen ja verojen alennuskilpailua, Andersson huomautti.

Andersson painotti, että Brexit-äänestyksen tulos on luettava protestina poliittista eliittiä vastaan. EU:sta tullut symboli viimeisten vuosikymmenten kehitykselle, jossa ihmiset ovat yhä vahvemmin jakautuneet globalisaation voittajiin ja häviäjiin.

Vasemmistoliitto haluaa muuttaa unionin ja Euroopan poliittista suuntaa. Ilmastonmuutoksen, siirtolaisuuden ja kansainvälisen veroparatiisitalouden kysymykset eivät ole ratkaistavissa kansallisvaltion päätöksenteon puitteissa.

Vasemmistoliitto kannattaa myös rahaliiton rakenteiden uudistamista, jotta Euroopassa olisi mahdollista tehdä muunlaista talouspolitiikkaa kuin loputtomia leikkauslistoja. Andersson sanoi, että rahaliitossa pysyminen on mahdollista ainoastaan, jos sen rakenteita muutetaan.

– Pankkeja, rahalaitoksia ja pääomia suojeleva unioni on huono unioni. Eurooppalaisen yhteistyön tulee lisätä ihmisten hyvinvointia, turvallisuudentunnetta ja tulevaisuudenuskoa, ei vähentää niitä, Andersson linjasi.

Puhe kokonaisuudessaan: http://www.vasemmisto.fi/kansanedustajat/vasemmistoliiton-ryhmapuhe-paaministerin-tiedonannossa-brexitista/