Hänninen, Katja vas
Hänninen, Katja vas

Vasemmistoliiton raahelainen kansanedustaja Katja Hänninen hämmästelee Arctia oy:n järjestelyä lähettää monitoimimurtaja Nordica Tyynellemerelle talven ajaksi, jonka seurauksena Suomi joutuu vuokraamaan korvaavan jäänmurtajan Ruotsista. Arctia oy on Suomen valtion omistama yhtiö.

– Tuntuu hämmästyttävältä, että Arctia lähettää oman jäänmurtajamme kovimpien pakkasten alkaessa Tyynellemerelle, vaikka kotimaassa on tarvetta kyseiselle kalustolle. Mielestäni tämä ei ole järkevää toimintaa taloudellisesti, ekologisesti tai huoltovarmuuden kannalta, Hänninen sanoo.

– Järjestely herättää paljon kysymyksiä. Näyttää siltä, että tilanteeseen jouduttiin, koska Arctia haluaa parantaa omaa tulostaan, minkä seurauksena syntyneen murtajan vuokrauksen maksaa valtio. Hyödyn saaja ja maksaja ovat siis eri tahoja.

– Kuinka paljon Arctia Shipping Oy hyötyy tästä järjestelystä ja paljonko yhtiö tulouttaa tuloksestaan valtiolle? Entä paljonko valtio hyötyy tilanteesta ja onko valtio lopulta nettomaksaja kyseiselle järjestelylle, jos kustannukset ovat hyötyjä suuremmat? Hänninen kysyy.