Pia_Lohikoski_kuva

Pienten lasten äidit syrjäytetään päätöksenteosta

Edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2012 naisten osuus ehdokkaista kääntyi laskuun ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1968. Tilanne uhkaa toistua tulevissa vaaleissa elleivät kaikki puolueet aktiivisesti pyydä naisia ehdolle.

”Olen erittäin huolissani ruuhkavuosia elävien pienten lasten äitien jättäytymisestä kuntapolitiikan ulkopuolelle.”, Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja Pia Lohikoski sanoo.

Kuntavaalit ovat lapsivaalit. Kunnissa päätetään varhaiskasvatuksesta, kouluista, harrastusmahdollisuuksista, perheiden tukipalveluista, neuvoloista, terveyskeskuksista, puheterapiasta, leikkipuistoista, nuorisotiloista, kirjastoista, uimahalleista, lähimetsistä, pyöräteistä ja kohtuuhintaisista kodeista.

”Yhteiskunnassa, työelämässä ja kuntapolitiikassa on jotain pahasti pielessä, jos kuntapalveluita erittäin paljon käyttävä ryhmä, pienten lasten äidit syrjäytyvät ja syrjäytetään päätöksenteon ulkopuolelle.”, Lohikoski jyrähtää. 

”Demokratian toteutumisen ja kattavuuden kannalta erittäin huolestuttavaa, että monissa kunnissa näyttää ehdokasjoukon koostumus kapeutuvan erityisesti ruuhkavuosia elävien 30-40-vuotiaiden naisten kohdalla.”

Asia on ratkaistava paitsi työn ja perheen yhteensovittamisen helpottamisella myös asennemuutoksella. Lisäksi yksinkertaisesti parempi tiedotus voisi auttaa asia.

”Valitettavan harva tietää, että luottamushenkilöt saavat korvausta lastenhoidon kustannuksista kokousten ajalta ja matkakorvauksen kokouksista, tämä tieto voisi helpottaa monia äitejä, jotka tuskailevat ehdolle lähdön kanssa.” Lohikoski toteaa.