helsinki_kari

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila on arvostellut kovin sanoin Lidl-kauppaketjun päätöstä luopua virikehäkkimunien myynnistä. Lidl on kertonut syyksi linjaukselleen asiakkaiden kasvavan kiinnostuksen eläinten hyvinvoinnista ja kauppaketjun halun tehdä vastuullisemmista tuotantotavoista valtavirtaa. Vihreiden kansanedustaja Emma Kari ihmettelee Marttilan kommentteja.

“Lidl näyttää linjauksellaan esimerkkiä kaikille toimijoille Suomessa. Kertoo jotain todella huolestuttavaa suomalaisen ruuantuotannon edunvalvonnasta, että eläinten hyvinvointia painottavien ja eettisiä valintoja tekevien toimijoiden kimppuun hyökätään. MTK:lla on tässä peiliin katsomisen paikka”, Kari toteaa.

Kari muistuttaa MTK:n johtoa siitä, että kiinnostuksen kasvaessa eettistä kuluttamista kohtaan, suomalaisen ruuan hyvä maine on suomalaisten ruuantuottajien etu. Tätä ei palvele eläinsuojelusta välittävien toimijoiden haukkuminen.

“Eduskuntaan ollaan tällä kaudella tuomassa eläinsuojelulain kokonaisuudistus, jonka vihreät toivovat parantavan tuotantoeläinten oloja. Laki on monella tavalla vanhentunut ja meillä on paljon uutta tutkimustietoa eläinten hyvinvoinnista. Suomalaiset haluavat luottaa siihen, että eläimet voivat suomalaisilla tiloilla hyvin. MTK:n on syytä ymmärtää tämä ja toimia suomalaisen ruuantuotannon eettisyyden puolesta, ei sitä vastaan. Hyvä maine on suomalaisille ruuantuottajille elintärkeää”, Kari muistuttaa.

Kari pitää suomalaisten kuluttajien kiinnostusta ruuan eettisyydestä ainoastaan positiivisena asiana.  

“Eettinen ruoka on maailmalla ja Suomessa kasvava trendi. Tässä trendissä kannattaa olla mukana. Uudet suomalaiset eläinystävälliset tuotteet kuten Härkis ja Nyhtökaura ovat osoittaneet ihmisten valtavan kiinnostuksen eläinystävällistä tuotantoa kohtaan. Vähättelyn sijaan kannattaa ymmärtää, ettei eläinten hyvinvointiin liittyviä asioita voi enää sivuuttaa”, Kari toteaa.