Aalto, Touko vihr
Aalto, Touko vihr

Vihreiden varapuhteenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto vaatii hallitukselta selvitystä julkisuuteen tulleesta sote-säästölistasta sekä edellyttää uudistukselta aitoa parlamentaarista valmistelua.

– Julkisuuteen nousseet leikkauslistat on tuotava eduskunnan tietoon ja keskusteltavaksi. Paras tapa tehdä tämä on siirtää sote-uudistus parlamentaariseen valmisteluun pelkän seurantaryhmän sijaan. Jos hallitus ei ole siihen valmis, eduskuntaan on tuotava säästölistasta pääministerin ilmoitus. Näin merkittävistä asioista ei voi lukea ensimmäistä kertaa lehdestä, Vihreitä sote-uudistuksen seurantaryhmässä edustava Aalto toteaa.

Leikkauslistat antavat Aallon mukaan syyn epäillä, että hallitus on erkaantunut sote-uudistuksen keskeisistä tavoitteista vähentää terveys- ja hyvinvointieroja sekä hillitä kustannusten kasvua rakenteellisilla uudistuksilla.

Lännen Mediassa (15.9.) julkaistu toimittaja Lauri Nurmen artikkeli käy läpi, mitä säästöt tarkoittavat käytännössä ihmisten arjessa. Valtio aikoo säästää vanhustenhuollosta ja -hoivasta lähes miljardin. Lisäksi listan mukaan hallitus aikoo leikata muun muassa lasten- ja nuortenpsykiatrian vuodeosastohoidosta, vammaisten laitoshoidosta sekä päihde- ja mielenterveyspalveluista. Nurmen artikkeli perustuu Nordic Healthcare Groupin (NHG) valtioneuvostolle laatimaan tarkkaan laskelmaan sote-uudistuksen tavoitelluista säästöistä.

– Listassa huomio kiinnittyy myös yli puolen miljardin leikkaukseen perusterveydenhuollosta. Se on vastoin sote-uudistuksen alkuperäistä tavoitetta siirtää painopiste perusterveydenhuoltoon ja ennaltaehkäisyyn, jotka ovat erikoissairaanhoitoa edullisempia, Aalto huomauttaa.

Alun perin sote-uudistuksesta ajateltiin saatavan kustannussäästöjä saattamalla hoitopolut kuntoon, jolloin asiakkaat saavat tarpeellisen hoidon hyvissä ajoin, nopeasti ja tehokkaasti. Pikaisesti pystyyn pantava laaja valinnanvapausmalli tekee tällä lailla saatavat säästöt Aallon mukaan jokseenkin mahdottomiksi.

– Nähtävästi hallitus on itsekin havainnut tämän, ja siksi sote-rahoitukseen on kehitetty leikkuri ja tilattu konsultilta leikkauslista, Aalto toteaa.