Aalto, Touko vihr

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto otti Porin SuomiAreenalla pitämässään linjapuheessa kataa Suomen EU-injaan ja muistutti hallitusta sen koulutus- ja ihmisoikeuslupauksista.

Aalto sanoi puheessaan, että monet niistä asioista, joita tänään pidämme itsestäänselvyytenä, ovat yhdentyvän Euroopan ansiota.

– Meidän velvollisuutemme on rakentaa Suomen visio Euroopasta. Hallitus ei ole kyennyt koko kautenaan tarjoamaan vastausta tähän kysymykseen. Sillä ei tunnu olevan EU-linjaa lainkaan, Aalto sanoi.

– Vihreille vastaus Euroopan tulevaisuuteen on selvä. Me olemme sitoutuneet Eurooppaan ja sen yhdentymiseen. Siksi haluamme kääntää katseen peräpeilistä Euroopan tulevaisuuteen ja käynnistää keskustelun Suomen paikasta Euroopassa ja Euroopan paikasta maailmassa. Haluan haastaa kaikki puolueet viemään Suomen taas Euroopan ytimeen, Aalto sanoi.

Aalto korosti, että Vihreät haluavat uudistaa suomalaisen sosiaaliturvan 2000-luvulle.

– Haluamme sosiaaliturvan, joka kantaa tässä ajassa. Sosiaaliturvan, joka kantaa elämän epävarmuuksien yli niin pätkätyöläistä kuin yrittäjää, tutkijaa kuin taiteilijaa, opiskelijaa kuin työtöntä, Aalto sanoi.

Aallon mukaan näin kesäisin monet meistä heräävät arvostamaan ympärillä olevaa luontoa. Ympäristössä on Suomessa paljon vaalittavaa. Siksi Suomen on oltava kestävien ympäristö- ja ilmastoratkaisujen kärkimaa.

– Sanomme hallitukselle, että sen täytyy pitää kiinni tavoitteesta pysäyttää luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen vuoteen 2020 mennessä. Sen pitää kuunnella muun muassa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen tutkijoiden varoituksia biotalouden riskeistä, Aalto sanoi.

Aalto muistutti hallitusta sen koulutus- ja ihmisoikeuslupauksista

– Jokaisella lapsella ja nuorella on oltava mahdollisuus oppia itselleen parhaalla tavalla. Jokaisella opettajalla on oltava mahdollisuus opettaa rauhassa. Palautetaan kaikille maksuton korkeakoulutus. Turvataan perustutkimus, koska vain sen päälle pystymme rakentamaan uusia innovaatioita, Aalto sanoi.

– Tarvitsemme sekä poliittisia päätöksiä että rahaa. Vihreiden tavoitteena on palauttaa koulutuksen ja tutkimuksen rahoitus aikaan ennen koulutuslupauksen pettänyttä Sipilän hallitusta, Aalto sanoi.

Aalto otti puheessaan esille, että keskusta ja kokoomus tekivät arvopuheillaan ihmisoikeuslupauksen hallituskriisin aikana. 

– Keskusta ja kokoomus tekivät arvopuheillaan ihmisoikeuslupauksen hallituskriisin aikana. Arvostan sitä. Valitettavasti sanoista huolimatta hallituksen linja ei muutu, Aalto sanoi.

– Pääministeri Sipilä ja valtiovarainministeri Orpo, olkaa sananne mittaisia. Muuten ihmisoikeuslupaukselle uhkaa käydä, kuten kävi petetylle koulutuslupaukselle, Aalto sanoi.

Aalto korosti puheensa lopuksi tasa-arvon edistämisen merkitystä myös tässä ajassa. Aallon mukaan jokaisen tulee saada olla sellainen kuin on.

– Feministinä ajattelen, että etuoikeutetussa asemassa olevien ihmisten tehtävä on tunnistaa ja purkaa eriarvoistavat rakenteet ja lasikatot, Aalto sanoi.

Koko puhe luettavissa: https://www.vihreat.fi/artikkeli/2017/07/touko-aallon-linjapuhe-suomiareenalla-1272017