maria_lohela

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.)

Eduskunnan puhemies Maria Lohela ja kansanedustaja Sanna Lauslahti (kok.) vierailevat Abu Dhabissa 11.–14.12.2016. Matkan ohjelmassa on maailman naispuhemiesten konferenssi, tapaamisia emiraattipoliitikkojen kanssa sekä vierailu suomalaisten johtamaan Al Raqiahin kouluun.

Parlamenttienvälinen liitto IPU järjestää maailman naispuhemiesten konferenssin Abu Dhabissa 12.–13. joulukuuta. Puhemies Lohela puhuu tiistaina paneelissa, jonka teemana on kansanedustuslaitosten rooli paremman tulevaisuuden luomisessa.

Maailman naispuhemiesten konferenssi järjestetään 11. kerran. IPU:n tilastojen mukaan maailmassa on tällä hetkellä 53 naispuhemiestä.

Naispuhemiesten konferenssin jälkeen Lohela ja Lauslahti jatkavat matkaansa Abu Dhabin kaupungista Al Ainiin, missä on vuodesta 2010 toiminut suomalaisten opettajien vetämä emiraattikoulu. Suomalaiset opettajat ovat Abu Dhabin emiraattikunnan opetushallituksen palkkalistoilla, minkä lisäksi yhteistyöhankkeeseen kuuluu muun muassa emiraattiopettajien täydennyskoulutusta Jyväskylän yliopistossa. Kyseessä on toistaiseksi suurin koulutusvientihanke Suomesta ulkomaille.

“Arabiemiirikunnissa on huomattavia liiketoimintamahdollisuuksia suomalaiselle koulutusviennille. Suomen kilpailuetuja ovat laadukas koulutus ja maine luotettavana kumppanina,” arvioi Lohela ennen matkaansa.

Lohelan ohjelmassa on myös kahdenväliset tapaamiset muun muassa Arabiemiirikuntien liiton parlamentin puhemiehen Amal Abdullah Al Qubaisin sekä ministeri Noura bint Mohammed al Kaabin kanssa. Amal Abdullah Al Qubais oli arabimaailman ensimmäinen naispuhemies, kun hänet valittiin tehtäväänsä viime vuonna.

Global Summit of Women Speakers of Parliament –konferenssin verkkkosivu:

https://www.gsws.ae/

Parlamenttienvälisen liiton IPU:n tilasto naispuhemiehistä:
http://www.ipu.org/wmn-e/speakers.htm