47906_058

Eduskunnan puhemies Maria Lohela Kuvaaja: Klara Beck

Eduskunnan puhemies Maria Lohela korostaa demokratian merkitystä yhteiskuntien vakaudelle ja turvallisuudelle. Lohela puhui Euroopan neuvoston puhemieskonferenssissa Ranskan Strasbourgissa torstaina illansuussa.

“Historia on osoittanut, että ilman demokratiaa ei ole kestävää vakautta tai turvallisuutta. Demokratia on mahdollistanut meille eurooppalaisille hyvinvoinnin rakentamisen. Mutta demokraattiset instituutiot ovat vahvoja vain, jos ihmiset luottavat niihin. Meidän poliitikkojen toiminnan ja kansanedustuslaitosten pitää olla niin läpinäkyviä, että ansaitsemme ihmisten luottamuksen”, Lohela muistutti.

Lohela kertoi eurooppalaisille kollegoilleen, että reilu vuosi puhemiehen korokkeella on ollut opettavaista aikaa, koska se on antanut hänelle poliitikkona mahdollisuuden kuunnella sen sijaan, että puhuu itse.

“Kuunnellessani kansanedustajia mietin, mitä äänestäjät puheistamme ajattelevat. Kuulostavatko asiat meidän kertominamme liian vaikeilta vai liian helpoilta? Menemmekö toisten selän taakse ja syytämme ongelmista muita?”

Lohela painotti puheessaan opposition merkitystä parlamentaarisessa demokratiassa. Demokratiaan kun väistämättä kuuluu, että valta vaihtuu.

“Parhaassa tapauksessa oppositio ja hallitus kykenevät rakentavaan vuoropuheluun. Oppositio ei voi jäädä sivuraiteelle, eikä oppositiossa oleminen vapauta poliitikkoja vastuusta.”

Vaikka talousvaikeudet, nuorisotyöttömyys ja maahanmuutto koettelevat Eurooppaa, voi kriisienkin keskellä yrittää ammentaa voimaa menneisyydestä ja pitää yllä tulevaisuudenuskoa.

“Ensi vuonna satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen ja Euroopan historiassa on paljon saavutuksia, joita voimme olla iloisia ja ylpeitä ymmärtäen, että tulevaisuudessa voimme tehdä asioita vielä paremmin. Meidän poliitikkojen tehtävä ei ole ratkaista vain ongelmia. Meidän pitää luoda ihmisille toivoa ja mahdollisuuksia”.

Eurooppalaisten valtioiden puhemiehet ovat koolla Strasbourgissa 15.–16.9.2016. Kokoukseen osallistuu viitisenkymmentä puhemiestä Euroopan neuvoston jäsenmaista. Puhemieskonferensseja järjestetään kahden vuoden välein. Euroopan neuvoston 47 jäsenmaan lisäksi kokoukseen tulee kansainvälisten parlamenttienvälisten järjestöjen puheenjohtajia sekä puhemiehiä muun muassa EN:n tarkkailija- ja demokratiakumppanuusmaista kuten Israelista ja Algeriasta.