4025129325_79f3fda1b9_z

Kuva: Timo Kotineva

Länsimetro on muuttumassa yhä kalliimmaksi hankkeeksi espoolaisille veronmaksajille. Espoon kaupunginhallitus saa maanantaina käsittelyynsä uuden version hankesuunnitelmasta, jossa metron jatko-osan valmistumisaika on lykkääntynyt kolmella vuodella ja samalla sen kustannukset nousevat lähes 400 miljoonalla eurolla.

Kustannuksiltaan paisunut toisen vaiheen hankesuunnitelma ei ilmeisesti yllätä kaupunginjohtaja Jukka Mäkelää (kok), joka kertoo HS:n haastattelussa arvanneensa budjettiylityksen jo silloin, kun ensimmäisen rakennusvaiheen ongelmat alkoivat nousta esille. 

– Itseni kaupunginvaltuutettuna tämä puolet aikaisempaa kalliimpi arvio yllätti. Oletus päätöksenteossa on, että hyväksyttävät suunnitelmat ovat realistisia jo ensimmäisellä kerralla ja että ne toteutuvat ilman satojen miljoonien lisärahaa, joka tuodaan valtuutettujen tiedoksi vasta tunnelien louhimisen alettua, sanoo sinisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Jukka Kilpi.

Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo puolestaan kertoo HS:lle, että Länsimetron toisen vaiheen budjettiin tehdään roima korotus nimenomaan aikaisempien kokemusten perusteella. Kaupunki siis aikoo jo ennakkoon hyväksyä sen, että myös toisen vaiheen rakentamisessa epäonnistutaan pahasti – sen sijaan, että pyrkisi paremmalla toiminnallaan pitämään hankkeen budjetin aiemmin sovituissa raameissa.

– Ei ole olemassa sellaista yritystä, joka katselisi satojen miljoonien budjettiylityksiä tumput suorina ja toimiin ryhtymättä. Miksi veronmaksajien rahoja pitäisi saada käyttää yhtään vastuuttomammin, kysyy sinisten valtuutettu Simon Elo.

Länsimetron tähänastisessa toteuttamisessa tehdyt virheet on heti selvitettävä pohjia myöten ennen kuin samoja virheitä toistetaan jatkovaiheessa. 

– Budjettien ylittyminen ja hankkeiden viivästyminen eivät saa olla välttämättömyyksiä tai luonnonlakeja, joihin pitäisi päättäjinä tai veronmaksajina vain kiltisti suostua. Epäonnistumisiin on löydettävä syyt, ja niistä on otettava äkkiä opiksi, linjaa Kilpi.