Mippe_EU

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri toivottaa tervetulleeksi Euroopan komission esityksen kasvattaa kulttuurin rahoitusosuutta EU:n tulevalla rahoituskehyskaudella. Hänen mukaansa kulttuurin roolia kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kasvattamisessa aletaan vasta nyt ymmärtää.

Kumpula-Natri puhui aiheesta valtakunnallisilla museopäivillä Vaasassa 24.5. Koko puhe on luettavissa osoitteessa http:/miapetra.fi/blogi/puhe-valtakunnallisten-museopaivien-avajaisissa-muutosvarauksin/

– Kulttuuri vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin samaan tapaan kuin liikunta ja luonnossa oleskeleminen. Euroopan unionissa työskennellään parhaillaan sen eteen, että kulttuuri ymmärrettäisiin ottaa osaksi syrjäytymisen ehkäisyä ja ihmisten hyvinvoinnin lisäämistä, Kumpula-Natri sanoo.

Komissio esitti toukokuun alussa, että luovien alojen ohjelman rahoitusta nostetaan lähes kolmanneksella 1,8 miljardiin euroon vuosina 2021-2027. Tästä kulttuurin suora osuus on 650 miljoonaa euroa. Lisäksi EU:n odotetaan investoivan 500 miljoonaa euroa kulttuuriperintöä koskevaan tutkimukseen ja innovointiin.

– Komission esitys on oikean suuntainen. Puheet siitä, että kulttuuriohjelmat pitäisi EU:ssa yhdistää muihin ohjelmiin, vaikuttaisi nyt olevan kuopattu. Tämä on hyvä, sillä tiukassa taloustilanteessa tuppaa käymään niin, että omat, erilliset ohjelmat takaavat jatkuvuuden parhaiten, Kumpula-Natri sanoo.

Kumpula-Natri muistuttaa, että vuosi 2018 on eurooppalaisen kulttuuriperinnön vuosi.

– EU:ssa yli 300 000 ihmistä työskentelee yksin kulttuuriperinnön parissa, minkä lisäksi noin 7,8 miljoonaa muuta linkittyy suoraan kulttuuriperintöön – tähän sisältyvät esimerkiksi kääntäjät, museovahdit, oppaat ja niin edelleen. Noin puolet Unescon maailmanperintökohteista sijaitsee Euroopassa, Kumpula-Natri sanoo.

Valtakunnalliset museopäivät ovat museoalan suurtapahtuma. Suomalaisissa museoissa vieraili viime vuonna hieman yli seitsemän miljoonaa kävijää.