11144923_950906764954241_2814094958267050985_n

Keskustanuorten puheenjohtaja Hilkka Kemppi on pettynyt Energiateollisuuden kannanottoon,  jossa toimitusjohtaja Jukka Leskelä haukkui hallituksen alustavia suunnitelmia lopettaa kivihiilen polttaminen Suomessa. Elinkeinoministeri Olli Rehn totesi aamulla julkaistussa haastattelussa Helsingin Sanomissa, että hallitus harkitsee kivihiilen polton kieltämistä energia- ja ilmastostrategiassa.

–        Toimitusjohtaja Leskelä syyttää kannanotossa hallitusta lyhytnäköisyydestä, mutta samalla hän kuvaa kivihiilen polttamisen lopettamista kapeasti ainoastaan nykyisen energiajärjestelmän näkökulmasta. Energiapolitiikka on kuitenkin aina ilmasto- ja ympäristökysymys, työllisyyskysymys sekä huoltovarmuuden työkalu. Keskustanuoret ovat ajaneet hiilineutraalia Suomea 2030 jo useamman vuoden ajan, puheenjohtaja Kemppi muistuttaa.

Hallitus valmistelee energia ja ilmastostrategiaa, jonka tarkoitus on huomioida hallituksen asettamat bioenergian tavoitteet, Pariisin ilmastosopimuksen vaatimukset ja turvata puhdas suomalainen luonto myös tuleville sukupolville. Kuluneen vuoden aikana kivihiiltä on käytetty sähkön- ja lämmöntuotannon polttoaineena jo kaksi miljoonaa tonnia. Kivihiilen ominaispäästökerroin kilowattituntia kohden 341 grammaa hiilidioksidia kun vastaavasti uusiutuvalla energialla ei ole hiilidioksidipäästöjä ollenkaan.

On myös huomioitavaa, että noin puolet kaikesta käytetystä kivihiilestä tuodaan Venäjältä. Kivihiilen käyttö on siis myös huoltovarmuutta heikentävä tekijä, joka aiheuttaa Suomen talouteen nähden kohtuuttomia tuontikustannuksia.

–        Kyseenalaista olisi kieltolain sijaan jättää tekemättä ilmastonmuutoksen suuret teot vain, koska kivihiili on ollut osa energiajärjestelmäämme jo vuosisatoja ja sitä käyttäviä energian tuottajia on maassamme edelleen useita. Kivihiilen käytön lopettaminen vahvistaisi hajautettua energiantuotantoa ja täten myös suomen energiaturvallisuutta. Kivihiilestä on luovuttava lopullisesti vuoteen 2030 mennessä, Kemppi lisää.

Vastine Energiateollisuuden kannanottoon 2.11.2016:http://energia.fi/ajankohtaista_ja_materiaalipankki/materiaalipankki/kivihiilen_kayton_kieltaminen_lailla_olisi_kasittamatonta.html#material-viewhttp://energia.fi/ajankohtaista_ja_materiaalipankki/materiaalipankki/kivihiilen_kayton_kieltaminen_lailla_olisi_kasittamatonta.html#material-view