Sanna Antikainen. kuva Matti Matikainen

Teollisuusliitto ilmoitti viime perjantaina, että se ryhtyy uuteen laajaan poliittiseen lakkoon 14.2.–16.2. Työnseisaukset olisivat kestoltaan kolmipäiväisiä. Lakkojen piirissä on noin 60 000 teollisuuden työntekijää. Ilmoitetut lakot pysäyttäisivät suuren osan suomalaista teollisuutta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on huolissaan lakkojen vaikutuksesta lääketuotantoon. Esimerkiksi Orion Oyj:n lääketuotanto oli viime viikolla lakon vuoksi käytännössä pysähdyksissä Orionin kaikilla lääkevalmistetehtailla Espoossa, Turussa ja Kuopiossa.

– Myös Tampereella sijaitsevan silmälääketehtaan Next Pharman tuotanto oli pysähdyksissä lakon vuoksi. Tehdas valmistaa terveydelle välttämättömiä tuotteita ja tehtaanjohtaja on kertonut tiedotusvälineille, että lakon takia huoltovarmuus on uhattuna. Tehtaan johtaja oli pyytänyt ennen viime viikon lakkoa poikkeuslupaa Teollisuusliitolta ja ammattiliitto Prolta, mutta sitä ei myönnetty, Antikainen ihmettelee.

Antikainen muistuttaa, että maailmantilanteen vuoksi eri lääkeryhmillä on ollut jo pitkään saatavuusongelmia. Lakkojen seurauksena niitä voi tulla yhä vain lisää.

– Kansalaiset kärsivät jo nyt lääkkeiden saatavuushäiriöistä sekä koko Euroopassa että Suomessa. Ay-pomojen toiminta on täysin edesvastuutonta ja häikäilemätöntä. He ovat valmiita menemään jopa niin pitkälle, että Suomen lääketuotannon huoltovarmuus vaarantuu ja samalla myös suomalaisten potilaiden henki ja terveys. Jos seuraava lakko toteutuu, tulisi ay-pomojen myöntää lääketehtaille poikkeuslupa olla osallistumatta poliittiseen lakkoon.