HannaSarkkinen-4928-2-web

Oululainen Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen tutustui eilen 18.1. vanhustenhoidon arkeen tehostetun palveluasumisen yksikössä Herttakodissa Oulussa. Vierailu liittyy lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin haasteeseen kansanedustajille. Koko Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä otti vastaan haasteen tutustua vanhustenhoidon arkeen tekemällä työvuoron vanhustenhoidossa.

– Tutustuin Herttakodin toimintaan olemalla mukana perushoitajan työssä aamuvuoron ajan ja avustamalla hoivakodin arjen toiminnoissa. Vierailu vahvisti käsitystäni siitä, että vanhustenhoidon hoitajien määrää ei ole varaa vähentää, Sarkkinen sanoo.

Sipilän hallitus on suunnitellut hoitajamitoituksen heikennystä ja noin 70 miljoonan euron säästöjä vanhustenhoitoon. Hoitajamitoituksen heikennys ja säästöt tarkoittavat käytännössä vähemmän hoitajia työvuoroa kohden.

– Hoitajien määrän vähentäminen tarkoittaa vähemmän inhimillistä kohtaamista, vähemmän viriketoimintaa ja enemmän kiirettä. Hoitavien käsien määrä siis vähenee.

SuPerin kyselyjen mukaan iso osa lähi- ja perushoitajista harkitsee alan vaihtamista ja kokee työssäjaksamisen ongelmia.

– Jos hoitajien työtaakkaa vielä lisätään, tulee se johtamaan hoidon laadun heikkenemisen lisäksi myös lisääntyviin alanvaihtoihin ja työssäuupumisiin. Hoitajat haluavat tehdä työnsä hyvin, mutta kovassa kiireessä laadukkaan ja inhimillisen hoivan tarjoaminen ei aina onnistu, Sarkkinen sanoo.

– Vierailu vahvisti käsitystäni siitä, että vanhustenhoidon työntekijät tekevät arvokasta työtä ja että arvokkaan vanhuuden ja laadukkaiden vanhuspalveluiden turvaamiseen tasa-arvoisesti kaikille on löydyttävä resurssit.