Honkonen, Petri kesk

Kansanedustaja Petri Honkonen (kesk.) on huolissaan Unkarin pyrkimyksistä sulkea Budapestissa yksityisellä rahalla toimiva yliopisto sekä rajoittaa ulkomailta rahaa saavien kansalaisjärjestöjen toimintaa. Honkonen puhui Ranskan Strasbourgissa torstaina, kun Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen käsiteltävänä oli Unkarin ajankohtainen tilanne.

“Tieteen vapaus, akateeminen vapaus ja koulutus ovat eurooppalaisia perusarvoja. Unkarin parlamentin päätös, joka voi johtaa Central European Universityn sulkemiseen, on hyökkäys ulkomailta rahoitettua tutkimusta ja koulutusta vastaan yleisemminkin. Erittäin hälyttävää on, että Central European Universityn puolustajat ovat joutuneet väkivaltaisten hyökkäysten kohteeksi”, Honkonen totesi.

Central European University toimii unkarilaissyntyisen suursijoittajan George Sorosin rahoilla. Unkarin parlamentti hyväksyi jokin aika sitten pikavauhtia lain, joka käytännössä pakottaisi yliopiston lopettamaan toimintansa.

Unkarin parlamentin käsittelyssä on myös lakiesitys, joka lisäisi ulkomailta rahaa saavien kansalaisjärjestöjen valvontaa. Järjestöjen pitäisi kertoa ulkomaisen rahoituksen lähde ja painattaa tieto kaikkeen julkaisemaansa materiaaliin kuten erimerkiksi sanomalehtiin, julisteisiin ja lentolehtisiin.

“Tämä herättää vakavia kysymyksiä, onko Unkarin hallituksella samanlaisia aikeita kuin Venäjällä, missä ulkomailta rahaa saavien järjestöjen on rekisteröidyttävä ulkomaisiksi agenteiksi, minkä vuoksi monien järjestöjen toiminta on vaikeutunut huomattavasti tai muuttunut mahdottomaksi”, Honkonen kyseli.

Yleiskokouksen keskustelun pohjana oli tanskalaisen kansanedustajan Mogens Jensenin raportti “Alarming developments in Hungary: draft NGO law restricting civil society and possible closure of the European Central University”.

Raportti:
http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp?fileid=23666&lang=en