1381501_728945760454597_1659574823_n

Kiuru: Rakennetaan suunnitelmallista ”tiekarttaa” yli Suomenlahden

Eduskunnan Viro-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Krista Kiuru onnittelee eestiläisiä itsenäisyyden 100-vuotispäivän johdosta. Kiurun mukaan Viron itsenäistyminen on ihme, jota on syytä vaalia ja ihailla myös Suomessa. 

– Sata toivon ja yhtenäisyyden vuotta osoittaa, että eestiläisten ote ei väsähdä. Polvesta toiseen itsenäisyyden viestiä on vaalittu, ja vaikeimpinakin aikoina uskottu, että aika koittaa vielä, Kiuru sanoo.

Kiurun mukaan Viro pystyi maailmanhistorian myrskyisellä hetkellä löytämään historiallisen kapean mahdollisuuden, minkä johdosta eestiläiset löivät ylivoimaisen vihollisen. Kansan yhtenäisyyden ja lujan toivon avulla sekä tämä että selviytyminen tulevista historiallisista vaiheista oli mahdollista.

– Suomalaisia koskettaa eestiläisten suuri sisu onnistua ja selviytyä läpi kansakunnan vaikeiden vaiheiden. Kahden suurvallan puristuksissa itsenäistyminen, vapaussodan jälkeiset vaurastumisen vuosikymmenet, raskas miehityksen ja sorron aika sekä taas itsenäistyminen, kertovat meille uskomattoman tarinan sisukkaasta sukulaiskansasta, toteaa Kiuru.

Kiurun mukaan Suomen ja Eestin välisellä vuorovaikutuksella on pitkät vuosisataiset perinteet. Yhteistyössä on ollut voimaa yksittäisten ihmisten välisestä kanssakäymisestä aina valtiolliselle tasolle. Muun muassa eduskunnan Viro-ystävyysryhmän ja Viron Riigikogun Suomi-ryhmän yhteistoiminta on suosittua ja aktiivista.

– Suomalaisilla on mahdollisuus oppia paljon naapurimaaltaan Virolta. Naapurimme vaurastuminen, nopea kehitys, digitalisaatio, PISA-tulokset ja ketterät toimintatavat herättävät kiinnostusta. Myös taloudelliset suhteet ja yhteiset uudet kasvumahdollisuudet kahden pienen kansan kesken houkuttavat. Matkailun lisääntymisen ja perinteisten kulttuurisuhteiden kautta yhä useammalla suomalaisella on jo henkilökohtainen suhde Viroon, Kiuru toteaa.

Kiurun mukaan kaikki ei ole kuitenkaan vielä valmista, vaan tekemistä kyllä riittää.

(Kirjoitus jatkuu videon alla)

– Virolla ja Suomella on mahdollisuudet luoda ennennäkemätöntä kasvua, jos vain on halua tehdä vielä enemmän jo olemassa olevan talousalueemme vahvistamiseksi. Tarvitaan yhteisesti jaettu tahtotila ja päämäärätietoinen ohjelma luotsaamaan maidemme välistä suunnitelmallista kehitystä eteenpäin. Luonnollisia yhteistyön vahvistamisen muotoja löytyy vähintäänkin talous- ja elinkeinopolitiikan, matkailun, digitalisaation, liikenteen, aluekehityksen, koulutuksen ja kulttuurin saralla. Arktisen alueen strategia jo on, tehdäänkö seuraavaksi tiekartta yli Suomenlahden tehtävään yhteistyöhön, kysyy eduskunnan Eesti-ystävyysryhmän puheenjohtaja, pitkään Suomi-Viro -yhteistyötä tehnyt kansanedustaja Kiuru. 

Kiuru toivottaa vielä niin eestiläisille kuin suomalaisillekin Head Eesti Vabariigi 100. aastapäeva!

Kristan videotervehdys:

https://www.facebook.com/krista.kiuru.3/videos/2017700108245816/