24285564032_7f48581b89_k-1200x900

SDP:n Taimela: Suomeen tarvitaan uusi kansallinen mielenterveysohjelma

SDP:n kansanedustaja Katja Taimela vaatii uuden kansallisen mielenterveysohjelman laatimista. Taimela tuo tänään eduskunnassa jättämässään kirjallisessa kysymyksessään esiin huolensa mielenterveyspalvelujen tilasta. Taimela kertoo saaneensa useita yhteydenottoja, jotka kertovat vaikeuksista päästä mielenterveyspalvelujen piiriin.

–          Monet yhteydenotot ja lehtijutut eri puolilta Suomea kertovat ihmisten hädästä, kun mielenterveyspalveluiden piiriin pääseminen vaatii ankaraa taistelua. Huolestuneet viestit kertovat, että yhä useammin mielenterveysongelmat koskettavat nuoria. Myös mielenterveysongelmaisen läheisten jaksaminen on koetuksella. Nämä viestit kertovat karua kieltä mielenterveyspalveluiden tilasta.

–          Tarvitsemme matalan kynnyksen palveluja, jotka tuovat avun odottelematta ja riittävän varhain. Palveluita on oltava tarjolla riittävästi sekä akuutteihin tarpeisiin että pitkäkestoisempaan hoitoon, terapiaan ja kuntoutukseen, Taimela painottaa.

Tuoreen tiedon mukaan kuntien terveydenhuollon menoista yhä pienempi osuus ohjautuu mielenterveyspalveluihin. Vuonna 2015 terveydenhuollon menoista 4,3 prosenttia ohjattiin mielenterveyspalveluihin, kun vielä vuonna 2000 määrä oli 5,5 prosenttia.

–          On merkillepantavaa, miten vähän mielenterveyspalveluista on puhuttu myös sote-uudistuksen kohdalla. Samalla kun muuta terveydenhuoltoa ollaan voimakkaasti kehittämässä tuoreen tutkitun tiedon pohjalta asiakaslähtöiseen suuntaan, sosiaali- ja erityisesti mielenterveyspalvelut näyttävät jäävän sivuraiteelle.

–          Hallitus on ilmoittanut, että mielenterveys- ja päihdelainsäädännön uudistus valmistuu kuluvan vuoden aikana. Kokonaisuuden hallinnan kannalta on olennaista tehdä lakiuudistusten ohella myös kattava ohjelma, jossa määritellään kansallinen mielenterveyspolitiikka.