Puumala, Tuomo kesk
Puumala, Tuomo kesk

Puumala kommentoi korkeakouluvalintojen kehittämistä. Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä julkaisi tänään selvityksensä, jossa vaaditaan toisen asteen koulutuksen parempaa hyödyntämistä korkeakouluvalinnoissa.

Kansanedustaja, sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala ehdottaa, että korkeakouluvalinnoissa painotettaisiin opiskelijoiden lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa tekemiä projekteja ja työnäytteitä.

–        Esimerkiksi lukiokoulutusta voitaisiin kehittää siihen suuntaan, että opiskelijat tekevät jatkuvasti pieniä tutkielmia. Näistä kertyy kolmen vuoden opintojen aikana laajempi oppimisportfolio.

–        Viimeisenä vuonna tutkielmat voisivat suuntautua kohti korkeakouluopintoja, jolloin näitä työnäytteitä voitaisiin hyödyntää korkeakouluvalinnoissa.

Tällä hetkellä korkeakoulujen valintakoejärjestelmä on kestämätön. Uusista ylioppilaista vain 75 prosenttia hakee korkeakoulutukseen ja vain kolmannes jatkaa suoraan opintoihin. Keskimäärin korkeakouluopinnot aloitetaan reilusti päälle parikymppisenä.

–        Nykyinen valintakoejärjestelmä suosii valmennusyrityksiä, jotka käärivät rahaa prepatessaan nuoria pääsykokeisiin.

–        Valmennuskurssikeskeinen järjestelmä on eriarvoistava, koska useilla nuorilla tai heidän vanhemmilla ei ole varaa valmennuskurssimaksuihin. Tämän vuoksi kaikilla ei ole yhtäläisiä mahdollisuuksia erityisesti suosituimmille aloille, kuten lääke- tai oikeustieteelliseen.

Puumalan mukaan ylioppilaskirjoitusten painoarvon nostaminen ei ole ratkaisu ongelmaan.

–        Ei ole tarkoituksenmukaista, että lukiossa keskityttäisiin pelkästään ylioppilaskirjoituksiin. Kirjoitukset ovat monelle nuorelle stressaava asia. Pelkät kirjoitukset eivät myöskään riitä mittaamaan niitä taitoja, joita tulevaisuuden maailmassa tarvitaan.

–        Tämän vuoksi esitän erilaisten tutkielmien ja työnäytteiden hyödyntämistä korkeakouluvalinnoissa. Niillä mitataan tiedon omaksumista ja soveltamista sekä projektinhallintaitoja, joita korkeakouluopinnoissa sekä työelämässä tarvitaan.

Puumala puhui pääsykoejärjestelmän kehittämisestä Pro Lukio -yhdistyksen paneelissa Helsingissä 4.11.