Mikko_ruutupaita_hirsiseina

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä syyttää vihreiden puheenjohtajaa Touko Aaltoa populismista ja ihmisten terveydellä leikkimisestä. Aalto ilmoitti tänään vihreiden vaativan, että sote- ja maakuntalainsäädäntö on hylättävä ja maakuntavaalit on peruttava.

–    Aalto väittää, että hallituksen sote-esityksellä ei ole uskottavuutta, vaikka vihreillä itsellään ei ole edes olemassa mitään vaihtoehtoista mallia. Olen aiemmin käsittänyt, että vihreät kannattaisivat maakuntamallia, mutta nyt Aalto on ilmeisesti laittanut tämänkin puolueensa laatiman linjapaperin uuniin.  Tällaisilla tuuliviireillä ei ole mitään uskottavuutta politiikassa. Näyttääkin siltä, että Aallon ja vihreiden sote-eväät ovat levinneet kuin entisen miehen kaljalasti osuuskaupan portaille.

Kärnän mukaan vihreiden käytös on edesvastuutonta ihmisten terveydellä leikkimistä.

–    Aalto tietää älykkäänä ihmisenä varsin hyvin, että nykyjärjestelmällä emme voi jatkaa. Kaikki asiantuntijat ovat tästä yksimielisiä. Erilaisia vaihtoehtoisia malleja on jumpattu eri hallituksissa pitkälle toistakymmentä vuotta ja perustuslaillisesti toteuttamiskelpoisia vaihtoehtoja on vain yksi. Sen nimi on maakuntamalli. Vaatimalla uudistuksen kaatamista Aalto ja vihreät leikittelevät nyt ihmisten terveydellä, sillä nykymalli johtaa ainoastaan palveluiden entistäkin suurempaan rapautumiseen. Onko Aalto todella valmis kantamaan tästä vastuun? On edesvastuutonta yrittää ostaa vaalivoittoa tällaisilla puheilla. Aalto ja toinen oppositiojohtaja Rinne näyttävät olevan kannatuksensa nostamisen suhteen molemmat niin kieroja miehiä, että pipokin pitää ilmeisesti ruuvata päähän.

Kärnä toteaa, että tuleva sote- ja maakuntalainsäädäntö ei ole täydellinen, vaan sitä on kehitettävä tulevina vaalikausina.

–    Olen itse sitä mieltä, että tulevaisuudessa maakunnille on osoitettava verotusoikeus ja myönnettävä niille nykyistä suurempi itsehallinto. Kaikkiin näihin asioihin on mahdollista palata vuoden kuluttua, mutta nyt ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin mennä eteenpäin. Tämä on vastuullista politiikkaa. Pahinta mitä Suomelle voisi tapahtua, on oppositiopuolueiden ajaman stagnaation toteutuminen.