1013858_10153808047754528_3691066192216526333_n Pylväs, Juha kesk

Keskustan kansanedustajat Mikko Kärnä ja Juha Pylväs

Keskustan kansanedustajat Mikko Kärnä ja Juha Pylväs esittävät uusia keinoja Välimeren siirtolaiskriisin hoitamiseksi. Edustajat ovat parhaillaan tutustumassa tilanteeseen paikan päällä eduskunnan hallintovaliokunnan kanssa.

– On selvää, että nykyisillä lääkkeillä tämä ei ratkea. Kyse ei myöskään ole pääosin pakolaisuudesta, vaan laittomasta siirtolaisuudesta ja ihmissalakuljettajien miljardibisneksestä, joka näyttää hyödyttävän myös erilaisia vapaaehtoisjärjestöjä.

Edustajien mukaan Välimerioperaation painopiste on siirtynyt Libyan rannikon välittömään läheisyyteen ja he näkevät, että merihädässä olevien siirtolaisten kuljettaminen sieltä Eurooppaan on lopetettava.

– Vaihtoehtoisia maita voisivat olla Marokko tai Tunisia. Näiden maiden kanssa tulisi neuvotella pakolaisleirin perustamisesta niiden maaperälle, jossa turvapaikkaprosessit laitettaisiin vireille. Kaikki ne, jotka eivät ole kansainvälisen suojelun tarpeessa, tulisi palauttaa täältä lähtömaihinsa ja jakaa kansainvälisen suojelun tarpeessa olevat Eurooppaan.

Ihmissalakuljettajien toimintaan edustajat puuttuisivat kovin ottein.

– Voimakeinojen käyttäminen on välttämätöntä mikäli toiminta aiotaan lopettaa. YK:n sotilasoperaatio Libyaan näyttää haastavalta toteuttaa, mutta koska Libyassa ei ole toimivaa hallintoa, voitaisiin operaatiota harkita ilman mandaattia. Luontevin toteuttaja olisi Ranska, joka operoi parhaillaan Libyan naapurimaassa Tsadissa. Muukalaislegioonan eliittisotilaat voisivat helposti helikopteri-iskuin tuhota ihmissalakuljettajien veneet, ennen kuin ne saadaan edes vesille. 

Kansanedustajat vaativat myös tiedottamisen lisäämistä turvallisissa lähtömaissa sekä EU:n sisäistä “Green Card” -järjestelmää, jolla luotaisiin lisää laillisia väyliä työperäiselle siirtolaisuudelle.

Lue lisää edustajien yhteisestä blogista:

http://mikkokarna.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224272-siirtolaiskriisi-ei-ratkea-nykyisilla-laakkeilla