mikko-vaaka2

Kärnä: Lohen nousua Tenoon aletaan lopulta seuraamaan

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä on tyytyväinen hallituksen lisätalousarvioesityksestä, jossa ehdotetaan Tenojokeen nousevien lohien kaikuluotainseurannan toteuttamista. Määrärahaa hankkeelle esitetään 490 000 euroa.

– On välttämätöntä, että lohen ja muiden vaelluskalojen nousua Tenoon aletaan nyt seuraamaan. On sääli, että tätä ei ole toteutettu jo aikaisemmin ja nyt ollaan tilanteessa, jossa Tenojokeen esitetty kalastussopimus on rakennettu pelkkien arvioiden varaan. Tämä ei ole hyvää politiikkaa.

Kärnä ihmetteleekin, miksi edellinen hallitus ei kiinnittänyt asiaan huomiota käynnistäessään sopimusneuvottelut vuonna 2012.

– Mikäli seuranta olisi järjestetty jo aikaisemmin, oltaisiin huomattavasti paremmassa tilanteessa. Tenojoen kalastussopimus on nyt eduskunnan käsiteltävänä ja perustuslakivaliokunta tulee olemaan avainasemassa sen suhteen, miten sopimukseen suhtaudutaan. Olisi parempi että sopimus neuvoteltaisiin uudelleen sen jälkeen, kun kaikunluotainseurannalla on saatu tulokset jokeen nousevien lohien määrästä.