1013858_10153808047754528_3691066192216526333_n

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä tyrmää vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin esityksen lakisääteisestä 10 euron minimituntipalkasta.

– Vasemmistoliiton esitys on epäluottamuslause työmarkkinaosapuolille ja niiden kyvylle tehdä sopimuksia. Vasemmisto on ilmeisesti kääntänyt täysin takkinsa ja haluaa nyt hylätä kolmikannan sekä siirtyä päättämään palkoista puhtaan poliittisesti.

Kärnän mielestä minimituntipalkasta keskusteleminen ei ole ajankohtaista, ellei sitten samalla olla valmiita puuttumaan työehtosopimusten yleissitovuuteen. Kärnä itse edistäisi paikallista sopimista työmarkkinoilla, mutta säilyttäisi työehtosopimukset perälautana, joihin työntekijä voisi aina halutessaan vedota.

– Nyt on kuitenkin ennen kaikkea kunnioitettava kilpailukykysopimusta joka osoitti, että Suomi on edelleen sopimusyhteiskunta. Vasemmiston ehdotus hyökkää kaikkea tätä vastaan, Kärnä sanoo.

Kansanedustaja muistuttaa, että monien alojen työehtosopimusten minimipalkat ovat vasemmiston esittämää rajaa matalammat.

– Vasemmiston ehdotus kaataisi toteutuessaan useita yrityksiä, vaikeuttaisi nuorten pääsyä työmarkkinoille ja se iskisi erityisen kovaa palvelualojen start-up yrityksiin. Palkoista päättäminen ei ole poliitikkojen tehtävä, vaan niistä on sovittava työnantajan ja työntekijöiden välillä, Kärnä muistuttaa.

Keskustelua aiheesta Twitteristä www.twitter.com/KarnaMikko