karna

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä torjuu Jan Vapaavuoren, SDP:n sekä vihreiden vaatimukset kaataa sote-uudistus ja palata lähtöruutuun. Kärnä viittaa lukuisten asiantuntijoiden vetoomuksiin, joiden mukaan ”uudistuksen tarpeettomalla pitkittämisellä olisi arvaamattomat seuraukset” ja ”uudistuksen uuskriitikoilla ei ole esittää toimeenpanokelpoista vaihtoehtoa vuosia valmistellun lakipaketin tilalle.” (HS 11.3.)

–   Jan Vapaavuoren punamustavihreä rintama ei ole kyennyt vastaamaan tutkijoiden analyysiin, jonka mukaan hallituksen sote-paketti on tärkeää viedä nyt maaliin. Olen itse täsmälleen samaa mieltä professori Heikki Hiilamon kanssa siitä, että viime aikojen sote-kritiikki on ajastaan jäljessä. On hyvin turhauttavaa, että uudistusta kritisoidaan vanhoilla argumenteilla, vaikka paljon muutoksia on tehty.

Sote-uudistus ei Kärnän mielestä ole täydellinen, mutta demokratiassa on aina kyse kompromisseista. Tutkijat ovat todenneet soten olevan ”riittävän hyvä” toteutettavaksi. Vaihtoehtona on sinipunavihreiden uusintalähetys vuosikymmenen alusta, eli neljän vuoden haaskaaminen palveluiden raunioituessa. Asiantuntijoilta ja vaihtoehtonsa puutteelta uuskriitikot sulkevat silmänsä poliittisista syistä. 

–   Ylimielisessä sote-vastustuksessa asiantuntijoiden sana tukahdutetaan Vapaavuoren valtapelillä ja oppositiopuolueiden gallup-kalastelulla. Punavihreät ja heidän kummisetänsä Vapaavuori ovat kykenemättömiä tarjoamaan mitään vaihtoehtoa. Poliitikkojen sote-vastarinta onkin tunkkaista ja umpimielistä konservatismia pahimmillaan.

Kärnä kertoo itse haaveilevansa tulevaisuudesta, jossa eduskunta säätää lait, mutta jossa jokainen maakunta saa soveltaa niitä asetuksilla omista lähtökohdistaan.

–    Maakuntauudistus on historiamme suurin vallansiirto etelästä pohjoiseen ja se toteuttaa erityisen hyvin päätöksenteon läheisyysperiaatetta. Tätä oppositio ja erityisesti Vapaavuori pelkäävät. Eihän se nyt käy heille laatuun, että ihmiset saisivat päättää omista asioistaan mahdollisimman lähellä itseään. Vapaavuori haluaa sulkea vallan Helsingin kabinetteihin. Keskusta haluaa antaa tuon vallan ihmisille itselleen.