1013858_10153808047754528_3691066192216526333_n

Keskustan kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä vaatii, että vanhustenhuollon hoitajamitoitusten alentamisesta on luovuttava. 

– Hallituksen sopimille säästöille voidaan etsiä vaihtoehtoisia toteuttamistapoja, joiden avulla valtiontalouden kehyksissä pysytään.

Enontekiön kunnanjohtajana aiemmin toimineen Kärnän mukaan on selvää, että hoitajamitoitus on kaavamainen tapa katsoa asioita, koska jokaisen vanhuksen hoidon tarve on yksilöllinen.

– Nyt täytyy kehittää kaavamaisen mitoituksen sijaan yksilöllistä mittarointia, jossa hoitajien määrä sekä osaaminen kohdennetaan joustavasti ja yksilöllisesti ihmisen tarpeiden mukaan. Vanhukset ja heidän hoitajansa eivät ole numeroita eikä heitä voida sellaisina käsitellä.

Valtiontalouden vaikea tilanne vaatii säästöjä, mutta niitä voidaan Kärnän mukaan saavuttaa kehittämällä uusia toimintatapoja mekaanisten laskentamallien sijaan. Kansanedustaja pitää erittäin tärkeänä, että hallitus uudistaa nyt hoidon laatusuosituksia, joiden kautta luodaan vanhuksille parempaa kuntoutusta, hoitoa ja hoivaa.

Kärnän mukaan säästöjä voidaan saavuttaa myös tarkastelemalla sosiaali- ja terveydenhuoltoalan pätevyysvaatimuksia uudelleen.