Mikko_ruutupaita_hirsiseina

Kansanedustaja ja poliisiasiain neuvottelukunnan varapuheenjohtaja Mikko Kärnä vaatii, että poliisin on tulevaisuudessa aina joko huutokaupattava lopettamansa riistaeläimet tai vaihtoehtoisesti lahjoitettava ne tarvitsijoille. 

–    Maanantaina poliisi joutui lopettamaan hirven Kuopiossa ja viime yönä poliisi lopetti kaksi peuraa Helsingissä. On käsittämätöntä, mikäli näin hienojen riistaeläinten liha haaskataan. Poliisin perustaitoihin tulisi kuulua hirvieläimen oikeaoppinen pistäminen, suolistaminen ja nylkeminen. Mikäli ruhon säilyttämisessä on vaikeuksia, voitaisiin se huutokaupata välittömästi tai lahjoittaa tarvitsijoille. Moni hyväntekeväisyysjärjestö ottaisi varmasti mielellään riistalihaa vastaan ja hoitaisi lihan jatkokäsittelyn.

Kärnä edellyttää, että poliisihallitus antaa nopeasti koko maan kattavan ohjeistuksen jolla ohjataan poliisit huolehtimaan, että lopetettujen riistaeläinten liha päätyy lähtökohtaisesti kulutukseen eikä kaatopaikoille.

–    On todella sääli, mikäli hyväksymme tällaisen ekotuhlauksen. Riistaliha on maailman hienointa, eettisintä ja ekologisinta lihaa. Sitä ei tule haaskata yhtään.

Innokkaana eränkävijänä tunnettu Kärnä toteaa myös, että mikäli hirvieläinten aiheuttamat ongelmatilanteet ja vahingot kaupungeissa alkavat yleistymään, on valtion harkittava pyyntilupamaksuista luopumista. 

–    Onhan se paradoksaalista, että metsästäjät joutuvat maksamaan siitä valtavasta vapaaehtoistyöstä jota he tekevät liikenteen ja taimikoiden turvaamisen eteen. Kannat ovat ylisuuret, kun näitä elukoita on alkanut nyt enenevissä määrissä eksymään myös kaupunkeihin. Riittävällä metsästyksellä tämäkin ongelma tulisi hoidettua.