Ala-Nissilä, Olavi kesk
Ala-Nissilä, Olavi kesk

Investointeja tulee vauhdittaa kaikin keinoin uusien työpaikkojen ja talouskasvun syntymiseksi, Keskustan verotyöryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä vaatii.

– Tuotannolliset investoinnit ovat olleet huolestuttavan alhaiselle tasolla Suomessa jo pitkään, ja jäämme selvästi investointien määrässä kilpailijoistamme jälkeen. Tulevaisuus näyttää synkältä jos kaikki koneet ja laitteet vanhenevat. Tällä hetkellä pääoma kuluu enemmän kuin siihen investoidaan, Ala-Nissilä kertoo.

– Jos verotukseen on tarpeen tehdä erityisratkaisuja tavoitteen saavuttamiseksi, ne kannattaa tehdä. Uskon, että hallituksen suunnittelema investointivaraus toimisi tässä tilanteessa, Ala-Nissilä toteaa. Päätökset panostuksista liikenneinfraan olivat hyvä alku, hän kiittää.

– Suomi on riippuvainen viennistä. Jotta vienti lähtee vetämään, on oltava tuotteita ja palveluja, joita muut haluavat ostaa. Siksi teollisuuden on uudistuttava jatkuvasti: kehitettävä yhä parempaa myytävää ja varmistettava tuottavuus. Työllisyyden ja talouskasvun kannalta investoinnit ovat kaiken a ja o.

Toinen tärkeä asia nykyisessä tilanteessa on saada työn verotusta alaspäin.  Siksi on oleellista, että liitot, jotka vielä neuvottelevat, pääsisivät kilpailukykysopimuksen mukaiseen ratkaisuun.  Jos kiky-sopimuksen kattavuus saadaan 90 prosenttiin, hallituksen lupaama ylimääräinen 100 miljoonan euron veroale työntekijöille toteutuu. Se helpottaisi myös kaupan ja palveluiden tilannetta, Ala-Nissilä kannustaa.