Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä esittää, että Suomen on keskeytettävä turistiviisumien myöntäminen venäläisille.

”Niin kauan kuin Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu, Suomella ei ole syytä jatkaa turistiviisumien myöntämistä venäläisille. Nykytilanne tarjoaa mahdollisuuden kiertää sanktioita ja viedä Venäjälle pakotteiden alaisia tuotteita. Tämä heikentää sanktioiden vaikutusta ja vesittää niiden tarkoitusta”, Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra sanoo.

On myös mahdollista, että Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa osallistuvia tai sen eteen työskenteleviä henkilöitä matkustaa Suomeen lomailemaan. On moraalisesti väärin, että sallimme venäläisten matkailun Suomessa kun samaan aikaan Venäjä käy raakaa tuhoamissotaansa Ukrainassa. Tosiasiassa Suomen kautta voidaan matkustaa myös minne tahansa muualle ja erityisesti EU-alueelle, mitä ei voi pitää hyväksyttävänä.

Suomen on saatettava voimaan välittömästi turistiviisumien myöntämiskielto venäläisille. Kielto ei koskisi sairauksien hoitoa, lähisukulaisten luona käyntiä tai yksityishenkilöitä, joilla on kiinteistön kaltaista omaisuutta Suomessa. Tarkoitus ei ole myöskään estää venäläisiä toisinajattelijoita tai muista syistä Venäjältä pakenevia pääsemästä pois Venäjältä. Kansainvälistä suojelua voi jatkossakin hakea Suomesta tai muista EU-maista.

Meidän tulee estää kaikki yritykset ja mahdollisuudet kiertää Venäjään kohdistuvia pakotteita. Viisumikielto on asetettava siksi toistaiseksi voimassaolevaksi, kunnes Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa päättyy.