Kuva: kokoomus / Kristian Tervo
Keskustelussa alueellisesta koronarokotusjärjestyksestä on jättänyt kokonaan varjoonsa sen, että valtiolla on useita henkilöstöryhmiä, jotka eivät voi välttyä lähikontakteilta asiakkaisen kanssa, toisaalta eivät voi kieltäytyä tehtävistään, vaikka asiakkailla epäiltäisiin koronatartuntaa, toteaa kokoomuksen kansanedustaja Marko Kilpi.
He työskentelevät yhteiskunnan turvallisuuden kannalta keskeisillä alueilla mm. poliisissa, Tullissa, Rajavartiolaitoksessa sekä Suomen lähettäminä asiantuntijoina kriisinhallintatehtävissä alueilla, joiden koronatilanne on vielä huonompi kuin Suomessa.
”Suurin osa heistä ei voi tehdä etätöitä ja altistuminen koronatartunnalle on suuri runsaiden asiakaskontaktien takia. Yksi riski on, että he saavat tartunnan ja sairastavat koronan oireettomana, silloin saattavat tietämättään levittää virusta hyvin laajoille joukoille”, Kilpi sanoo.
Poliisit joutuvat työssään jatkuvasti lähikontaktiin asiakkaiden kanssa, eikä riittävään suojautumiseen aina ole aikaa eikä mahdollisuutta. Poliisit muun muassa joutuvat viemään altistuneita henkilöitä pakkotesteihin ja antamaan virka-apua hoitohenkilökunnalle.
”Poliisin resurssit on jo venytetty äärimmilleen, ja koronan leviäminen poliisikunnassa johtaisi sisäisen turvallisuuden vajeeseen. Yksikin tartunta aiheuttaa kestämättömän vajauksen vahvuudessa, joka johtaa automaattisesti ylityökuormitusta. Tätä on jo poliisilaitoksilla tapahtunut”, Kilpi toteaa.
Noin kaksi kolmasosaa Tullin sekä Rajavartiolaitoksen henkilöstä on päivittäin tekemisissä ulkomaankaupan tavara- ja matkustajaliikenteen kanssa tai muuten asiakaskontakteissa.
”Koronan leviäminen Tullin henkilöstön keskuudessa vaarantaisi tullin toiminnan ja ulkomaankaupan sujuvuuden”, Kilpi jatkaa.
Suomi on lähettänyt ja lähettää ammattisotilaita, Puolustusvoimien siviilihenkilöstöä ja reserviläisiä maailman kriisialueille, joilla terveydenhuolto on usein hyvin puutteellista, eikä mahdollisuutta koronapotilaiden riittävään hoitamiseen ole.
”Kriisinhallintatehtäviin lähetettävien rokotusohjelma on kattava, mutta koronarokotuksen puuttuminen on vakava terveysriski”, Kilpi sanoo.
”Kansalaisten ja yhteiskuntaa palvelevien virkamiesten suojaamiseksi on välttämätöntä muuttaa rokotusjärjestystä niin, että poliisin, Tullin ja rajan etulinjassa työskentelevä henkilöstö sekä kriisinhallintatehtäviin lähetettävät asiantuntijat saavat koronarokotuksen mahdollisimman pian”, Kilpi päättää.
Edustaja Kilpi teki asiasta toimenpidealoitteen.