-4DQFUbv

Oikeusministeri Antti Häkkäsen johdolla julkistettiin tiistaina muistio, jossa esitetään merkittäviä kiristyksiä muun muassa lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä annettaviin rangaistuksiin. Kokonaan uutena rikosnimikkeena väläytetään törkeää lapsen raiskausta, jonka rangaistusasteikko olisi neljästä vuodesta kahteentoista vuotta vankeutta.

”Olen ollut jo pitkään huolissani liian löyhistä tuomioista, joita on nähty erityisesti lasten seksuaalisen hyväksikäytön tapauksissa. Nyt esitetyt muutokset veisivät rangaistuspolitiikkaa enemmän yleistä oikeustajua vastaavaan suuntaan. Kansalaisten luottamusta oikeusjärjestelmää kohtaan on vahvistettava. Hienoa nähdä vihdoinkin konkreettisia toimenpiteitä asiassa, josta lähes kaikki puolueet ovat puhuneet”, kiittelee kansanedustaja Pia Kauma oikeusministerin avausta. 

Kauman mukaan nyt on olennaista varmistaa, että välttämättömiin uudistuksiin löytyy riittävästi poliittista tahtoa kevään kehysriihen yhteydessä, kun loppuvuodesta valmistuvan budjetin ehdoista päätetään.

”Rangaistuspolitiikan uudistustarpeet ovat kokonaisuus, josta etenkin hallituksen keskuudessa on tähän saakka vallinnut selkeä yksimielisyys. Kehysriihen lähestyessä tulee varmistaa, että näille uudistuksille löydetään myös tarvittavat resurssit. Rangaistusten koventaminen nostaa kustannuksia, mutta nyt on korkea aika siirtyä puheista toimenpiteisiin”, Kauma vaatii.

”Lakivaliokunnan jäsenenä olen joutunut näkemään rangaistuspolitiikan kehitystarpeet erityisen läheltä. Tuomioiden koventaminen ei ole itseisarvo, mutta tiettyjen rikosten kohdalla liian löyhät tuomiot ovat johtaneet tilanteeseen, jossa rangaistukset eivät ole olleet missään suhteessa siihen kärsimykseen, jota rikosten uhrit ovat joutuneet kokemaan ”, päättää Kauma.