Liike Nyt -eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoro 10.2.2021 

Liike Nyt -puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Harry Harkimo

Aihe: Lähetekeskustelu hallituksen esityksestä Euroopan unionin omien varojen järjestelmästä annetun  neuvoston päätöksen (EU, Euratom) 2020/2053 hyväksymisestä (HE 260/2020 vp). 

” Arvoisa puhemies, 

EU:n elvytyspaketti on huonosti neuvoteltu. Se pitää avata ja neuvotella uusiksi. Siksi Liike Nyt lähti myös  mukaan välikysymykseen. Vastuuministereiltä ja hallitukselta pitää saada selkeät vastaukset siitä, mitä  kesällä sovittiin ja mihin suuntaan unionia ollaan viemässä. Vapaakauppa on suomalaisille yrityksille  tärkeätä, mutta tällä paketilla EU vääristää kilpailua Italian, Espanjan ja muiden hyväksi. 

Näyttää siltä, että Suomen ministereitä höynäytettiin EU:n elvytyspaketissa. Eivät tienneet heinäkuussa  mitä oikeasti sopivat, kun näitä muuttuvia lukuja tulee koko ajan lisää. 

Luvattiin ainutkertaisuutta. Ei tullut ainutkertaisuutta. 

Luvattiin tarkkarajaisuutta. Ei tullut tarkkarajaisuutta. 

Luvattiin oikeusvaltioperiaate. Ei tullut sitäkään. 

Luotan kuitenkin siihen, etteivät he suoranaisesti valehtele, vaan he eivät yksinkertaisesti tiedä mitä tekivät  ja sopivat. 

Vielä EU:sta. Maksamme veroja EU:lle, valtiolle, kunnille ja pian maakunnille. Varmaa on vain se, ettei  verotus ainakaan kevene. 

Arvoisa puhemies, 

Suomen piti liittyä EU:hun, koska vapaakauppa on meille tärkeätä. Mutta tämä tuore sopimus on huonosti  neuvoteltu ja siksi se pitää keskeyttää ja laittaa uusiksi. Koronan varjossa meitä ollaan viemässä sellaiseen  unioniin, mihin emme aikanaan menneet mukaan. 

EU on tärkeä yrittäjille vapaakaupan ja vientimahdollisuuksien takia. Sen sijaan liian vähälle huomiolle on  jäänyt, että elvytyspaketti vääristää kilpailua. Italiaa ja Espanjaa tuetaan tästä paketista kymmenillä miljardeilla euroilla ja sitä kautta niiden maiden yritykset saavat merkittävää kilpailuetua esimerkiksi  suomalaisiin yrityksiin verrattuna. 

EU:n kilpailusääntöjen keskeisenä tehtävänä on toimivan kilpailun aikaansaamisen ohella varmistaa se,  ettei yritysten toimenpiteillä estetä tavaroiden, palveluiden ja pääomien vapaata liikkuvuutta jäsenvaltiosta  toiseen.

EU hakee paketilla vihreätä kasvua. Suomi maksaa miljardeja euroja ja samaan aikaan Italia ja Espanja  saavat kymmeniä miljardeja ja jakavat niitä omien maidensa yrityksille. Näin EU aivan omilla toimillaan  vääristää kilpailua. Suomalaiset yritykset kärsivät tästä tilanteesta ja Suomi seuraa EU:n mallioppilaana  voimattomana vieressä. Ei se näin voi mennä. Tästä pitää puhua enemmän. 

Suomi on ollut nettomaksaja ja on sitä edelleen. 

Suomi maksuosuus tässä paketissa on 6,6 miljardia euroa, mikä ei edes ole koko summa, kun lainanhoito- ja  muut kustannukset voivat nostaa kustannukset 8 miljardiin. 

Saamme rahojamme takaisin koko ajan vähemmän, nyt 2,7 miljardia ja minimissään vain 1,5 miljardia, kun  kesällä luku oli vielä 3,2 miljardia. Käsittämätön sopimus! 

Pääministeri Marin, sanoitte, että EU:n elpymispaketista Suomen vastuut ovat 13 miljardia euroa. Ette  kuitenkaan kertonut, että silloin kyse on vasta ensisijaisesta vastuusta. 

Olette tällä sopimuksella ottamassa käyttöön aivan uutta instrumenttia eli jos jotkut jäsenmaat eivät hoida  maksujaan, vastaavat niistä muut maat toissijaisesti. 

13 miljardin lisäksi Suomi takaa 2,8 miljardia euroa vuodessa EU:n yhteisvastuullisia lainoja. Seitsemässä  vuodessa se on jo 20 miljardia. 

EU maksaa velan takaisin vuosina 2028-2058 joko jäsenmaiden maksamana tai sitten EU-veroina. Pysyttekö perässä, ministerit? Kansa ei pysy. 

Arvoisa puhemies, 

Saimme hyvän sopimuksen, sanoitte, kun palasitte EU-neuvotteluista. Hyvä pääministeri, voin vakuuttaa,  että saimme huonon ja paljon kalliimman sopimuksen kuin olette antanut ymmärtää. 

Pääministeri Marin, kysyn teiltä tähän loppuun yhden selkeän kysymyksen, mihin tämä Suomen antama 2,8  miljardin euron vakuus voi johtaa, kuinka monta vuotta se on voimassa ja millaisista summista silloin  puhutaan?”