Euroopan parlamentti äänesti keskiviikkona ennallistamisasetuksen puolesta. Seuraavaksi alkavat kolmikantaneuvottelut parlamentin ja neuvoston välillä asetuksen lopullisesta sisällöstä.

Euroopan parlamentti äänesti tänään Euroopan komission ehdottaman ennallistamisasetuksen puolesta. Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen oli yksi ehdotuksen puolesta äänestäneistä.

”Olen syvästi helpottunut, että vastuullisuus ja järki lopulta voittivat parlamentin äänestyksessä ennallistamisasetuksesta. Seuraavaksi meidän tulee myöskin toteuttaa nämä tavoitteet mahdollisimman nopeasti”, Sirpa Pietikäinen sanoo.

Keskustelu ehdotuksen ympärillä oli hyvin polarisoitunutta jo ehdotuksen julkistamisesta lähtien. EPP-ryhmä yhdessä ECR- ja ID-ryhmien kanssa asettuivat komission esitystä vastaan ja pyrkivät kaatamaan esityksen. Vasemmistoryhmät ja vihreät sekä suurin osa liberaaliryhmästä olivat esityksen puolella.

”Keskustelussa on ollut shokeeraavan paljon tahallista vääristelyä ja harhaanjohtamista. Se on erityisen surullista, sillä kysymyksessä on koko ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta ratkaiseva asia”, Pietikäinen toteaa.

Ennallistamisasetus on tärkeä kulmakivi Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa. Sitä voidaan verrata EU:n ilmastolakiin, sillä se toimii pohjana luontokadon pysäyttämiselle.

”Luontokato on ihmiskuntaa vähintään yhtä merkittävästi uhkaava ympäristökriisi kuin ilmastonmuutos. Ilmastonmuutos ja biodiversiteettikato ovat myös toisiaan ruokkivia voimia, minkä vuoksi ilmastonmuutos ja biodiversiteettikato tulee ratkaista yhdessä”, Pietikäinen muistuttaa.

Parlamentin äänestettyä tänään ennallistamisasetuksen puolesta ja saatua nyt kokoon oman kantansa asetuksesta, alkavat seuraavaksi kolmikantaneuvottelut parlamentin ja neuvoston välillä asetuksen lopullisesta sisällöstä.