Elomaa Kike

Perussuomalaiset kyselytunnilla: Keitä suojellaan, kun Tiitisen listaa ei julkaista?

Perussuomalaiset kysyivät eduskunnan suullisella kyselytunnilla, aikooko hallitus ryhtyä toimenpiteisiin niin sanotun Tiitisen listan julkistamiseksi. Tiitisen lista on Suojelupoliisin vuonna 1990 haltuunsa saama nimilista suomalaisesta henkilöistä, jotka ovat epäilyjen mukaan olleet yhteydessä Itä-Saksan turvallisuuspalvelu Stasin Suomessa toimineeseen edustajaan.

– Vaikka kommunismin luhistuminen oli hyvä asia, niiltä ajoilta on kassakaapeissa vielä paljon luurankoja, kuten Tiitisen lista ja 90-luvun laman ja pankkikriisin salaisuudet, joilla käytännössä orjuutettiin satoja tuhansia suomalaisia pankkien ehdoilla, kansanedusta Ritva ”Kike” Elomaa huomautti.

Elomaa totesi, että muut Euroopan maat ovat pesseet likaiset pyykkinsä asian suhteen.

– Olisi ennenkuulumatonta, jos mikä tahansa muu maa kätkisi nimiä, jotka ovat tavalla tai toisella sotkeutuneet Stasin toimintaan.

Perussuomalaiset katsovat, että uuden tiedustelulain käsittelyn yhteydessä on otettava huomioon, että mahdollisesti perustettavassa valvontavaliokunnassa ei voi olla henkilöitä, jotka ovat olleet yhteistyössä Stasin kanssa.

– Joku huutelee, että nämä ovat vanhoja asioita. Sellaiset huutelijat taitavat tuntea piston sydämessään. Me perussuomalaiset vaadimme avoimuutta!

Perussuomalaiset kysyivät, miten hallitus aikoo varmistaa, ettei tulevassa valvontavaliokunnassa istu mahdollisesti maalle haitallisesti toimineita henkilöitä.

Sisäministeri Kai Mykkänen vastasi, että Suojelupoliisi on päättänyt pitää listan salassa. Hallitus ei hänen mukaansa painosta viranomaisia missään asiassa.

– Täältä käsin emme ala puuttumaan, mikä on tarpeen luovuttaa, Mykkänen totesi.

Mykkänen korosti, että mahdollisessa uudessa valvontavaliokunnassa istuu vain henkilöitä, joille on tehty turvallisuusselvitys.