Immonen222-1024x683

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen vaatii tänään hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä niin kutsutun Tiitisen listan avaamista. Immosen mukaan hallituksen on ryhdyttävä toimiin Tiitisen listan julkistamiseksi.

Tiitisen lista on Suojelupoliisin vuonna 1990 Länsi-Saksan turvallisuuspalvelulta haltuunsa saama nimilista suomalaisesta henkilöistä, jotka ovat epäilyjen mukaan olleet yhteydessä Itä-Saksan turvallisuuspalvelu Stasin Suomessa toimineeseen edustajaan. Listalla mainittujen henkilöiden osalta ei ole olemassa näyttöjä mahdollisesta vakoilutyöstä, mutta se antaa kuitenkin Bundesnachrichtendienstin ja Supon mukaan osviittaa niistä suomalaisista, joista Stasi oli kiinnostunut.

– Vastaavat aineistot on avattu Saksassa ja Tanskassa jo aikoja sitten kyseisten maiden kansalaisten osalta. Tiitisen lista olisi syytä avata Suomessa välittömästi, jotta pääsisimme keskustelemaan aiheesta sekä arvioimaan suomalaista lähihistoriaa. Suomessa otettaisiin tämän myötä merkittävä askel kohti länsimaista avoimuutta, Immonen perustelee.

Viime aikoina Tiitisen listan avaaminen on ollut keskustelussa uutta tiedustelulainsäädäntöä käsiteltäessä. Suojelupoliisi tiedotti tässä kuussa, ettei listaa tulla antamaan edes tutkimuskäyttöön.

– Tulevan tiedustelulainsäädännön vuoksi olisi perusteltua, ettei esimerkiksi perustettavana olevaan eduskunnan tiedusteluvaliokuntaan pääsisi sellaisia poliitikkoja, jotka Tiitisen listalta mahdollisesti löytyvät, Immonen vaatii.