Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa

Perussuomalaiset syytti hallitusta kyselytunnilla teollisuuden kilpailukyvyn ja työpaikkojen kurittamisesta. Syiksi perussuomalaiset luettelee muun muassa verotuksen ja liian kireät ilmastotoimet. Viimeisimpänä teollisuuden takaiskuna Stora Enso ilmoitti sulkevansa Kemin Veitsiluodon tehtaan.

– Ensin lähti Kaipola. Sitten Naantalin jalostamo raksittiin pois kartoilta ja Nesteen miljardi-investoinnit menivät Hollantiin. Nyt pääministerin hehkuttama vihreä siirtymä iski Kemiin, ja Stora Enso sulkee Kemin Veitsiluodon paperitehtaan. Kaupungin suurin työllistäjä on pian historiaa ja yli 600 työtöntä tätä päivää, perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa luetteli.

– Mikä on hallituksen viesti tulevaisuuden näkymistä vielä toistaiseksi täällä toimiville yrityksille? Nämä tehtaiden alasajot on saatava loppumaan ja Suomen on pystyttävä olemaan yrityksille parempi vaihtoehto, Elomaa painotti.

Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee tukitoimia

Pääministeri Sanna Marin (sd.) myönsi Stora Enson päätöksen olevan kova isku Kemin alueelle. Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee Marinin mukaan jo tukikokonaisuutta alueen tueksi ja muistutti, että Metsä Group investoi alueelle.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) lisäsi, että alueen työttömäksi jäävät pyritään saamaan suoraan muihin töihin muun muassa uudelleenkoulutuksen kautta.

Hallitus ei kuuntele edes omiaan

Elomaan totesi, ettei punavihreän hallituksen vahvuus ole päätösten seurausten arviointi. Elomaan mukaan hallitus ei kuuntele edes omiaan, sillä valtioneuvoston selvityksessä juuri todettiin Suomen muita EU-maita kunnianhimoisemman ilmastopolitiikan olevan työllisyydelle haitallista.

– Yritykset seuraavat tarkkaan poliittisia päätöksiä ja arvioivat jatkuvasti niiden vaikutuksia toimintaansa useimmiten talous edellä. Marinin hallitus tekee aatteen palolla ilmastopolitiikkaa ja on toimissaan kovin joustamaton.

– Mikä on hallituksen arvio tämän vaalikauden ilmastotoimien vaikutuksista Suomen talouteen ja työllisyyteen ja mihin seikkoihin arvio perustuu? Onko hallitukselle selkärankaa myöntää politiikkansa haitalliset vaikutukset kotimaiseen teollisuuteen? Esim. turpeen tuotannon nopea alasajo on pohjanoteeraus, Elomaa sivalsi.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) käänsi kysymyksen päälaelleen ja vastasi, ettei sellaista laskelmaa ole, jossa ilmastopolitiikan investointeja lisäävät vaikutukset olisi tarkkaan arvioitu. Veitsiluodon tehtaan lakkautus ei Vanhasen mukaan kuitenkaan liity ilmastopolitiikkaan vaan paperin kysynnän laskuun.