Juho_Eerola_30_10_2017

Perussuomalaisten Eerola sotesta: Maakunnat pulassa – valinnanvapaus kasvattaa kustannuksia

Perussuomalaisten kansaedustaja ja varapuheenjohtaja Juho Eerola on huolissaan pienempien maakuntien asemasta sote- ja maakuntauudistuksessa. Hän kokee, että nyt suunnitellun kaltainen rahoitusmalli iskee erityisen lujaa Kymenlaakson kaltaisiin maakuntiin.

– Minulla ei ole viisastenkiveä siihen, millä keinoin rahoitus turvataan, jos tähän siirrytään. Ei ole oikeudenmukaista, että esimerkiksi Kymenlaakso, joka menneinä vuosikymmeninä rahoitti puoli Suomea, joutuu nyt vaikeuksiin vanhenevan väestönsä kanssa. Edessä on todennäköisesti leikkauksia jollain muulla sektorilla, Eerola arvioi.

Hänen mukaansa Maakuntamalli saattaisi toimia, jos kuntien tehtäviä laajemminkin siirrettäisiin maakuntatasolle ja maakunnat saisivat verotusoikeuden.

– Tämä luonnollisesti tarkoittaisi sitä, että kunnallisverotuksesta tulisi luopua. Nyt näin ei olla tekemässä, vaan luodaan uusi väliporras, jonka rahoitus ei ole riittävällä pohjalla, Eerola täsmentää.

Sosiaali- ja terveysuudistukseen sisältyvän valinnanvapausmallin Eerola tyrmää täysin.

– Nyt kaavaillun kaltainen valinnanvapausmalli kasvattaa kustannuksia, sekä hankaloittaa hoitoon pääsyä. Lasku lankeaa veronmaksajille, voitot porvarien taskuun. Kaikkiaan hallituksen olisi tullut pitäytyä alkuperäisessä suunnitelmassaan, eikä lähteä muuttamaan sitä. Hallituksen arvopohja näyttää tältä osin muuttuneen.