dqHyVBaM

Eduskunta keskusteli tänään 30.5. Suomen pankkivaltuuston kertomuksesta. Perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi nosti täysistunnossa esille muun muassa euron ongelmat ja ylivelkaantumisen vaarat.

Suomen vastuut roskalainoista ovat valtavat 

– “EKP käyttää kaikki keinonsa euron pelastamiseksi”, lupasi Euroopan Keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi 26.7.2012, Kankaanniemi aloitti.

– Jos Draghi ei meidän piikkiimme olisi tuota lupausta antanut, euro olisi jäänyt historiaan jo viisi vuotta sitten. EKP:n piikki on auki yhä. Jos hän ei olisi lupausta antanut, EKP:lla ei olisi nyt noin 2300 miljardin euron vastuita roskalainoista eikä Suomen Pankilla olisi noin 56 miljardin euron vastuuta tuosta määrästä. Suomella menisi paremmin kuin on mennyt viime vuosina. 

Kankaanniemi huomautti, että Draghin lupaus on pitänyt euron pystyssä, mutta ongelmia se ei ole poistanut.

– Päinvastoin. Niin sanotuissa kriisimaissa velkaantuminen on jatkunut, rakenneuudistuksia ei ole tehty ja korruptio jatkuu.  Vastuita vain on siirtynyt EKP:n kautta asiansa hoitaneiden euromaiden veronmaksajille, myös suomalaisille, Kankaanniemi tylytti.

Kaatuuko Italia veronmaksajille?

Tämän päivän syvimmät ongelmat ovat Kankaanniemen mukaan raskaasti velkaantuneessa Italiassa, jossa on myös poliittinen kriisi.

– Italian kansa äänesti Brysselin näkökulmasta väärin. Nyt edessä on vain huonoja vaihtoehtoja ja on kysyttävä, olisiko sittenkin pitänyt antaa euron hajota vuonna 2012.

– Euron luominen ja varsinkin Suomen liittäminen siihen oli suuri virhe. Siitä kantaa vastuun Lipposen ensimmäinen hallitus ja erityisesti sosialidemokraatit ja kokoomus, Kankaanniemi totesi.

Kotitalouksien velkaantuminen kasvanut räjähdysmäisesti

Kankaannimi huomautti, että niin myönteiseltä kuin matala korko tuntuukin, on se osaltaan johtanut erityisesti kotitalouksien rajuun velkaantumiseen. 

– Kun vuonna 2003 Vanhasen ensimmäisen hallituksen aloittaessa kotitalouksien velkaantumisaste oli 73 %, se nyt on lähellä 130 %.  Siis 15 vuodessa kasvanut liki kaksinkertaiseksi ja kasvaa yhä!

– Kotitalouksien suurin velkataakka on luonnollisesti nuorilla perheillä, joilla on sekä asuntolainaa että opinto- ja kulutusluottoja.  Uutena ilmiönä ovat taloyhtiöiden lainat, joiden aiheuttama riski on kasvanut jo erittäin vaaralliseksi.

Euro vaikeuksien edessä – yhteisvastuita ollaan kasvattamassa

Kankaanniemi arvioi, että todennäköisesti euro-alueen korkotaso nousee.  Se johtaisi hänen mukaansa kriisiin, josta suomalaiset kotitaloudet ja Italian kaltaisen raskaasti velkaantuneet valtiot eivät selviäisi. Yrityksiä ja kuntia ja monia muita tahoja vaikeudet myös kaataisivat.

Olemme tilanteessa, jossa joudumme toteamaan rehellisesti, että euro ei kestä seuraavaa kriisiä, joka tulee asiantuntijoidenkin mukaan ennen vuotta 2024. Italian tilanteen huomioon ottaen kriisi on jo päällä. Euro kaatuu seuraavaan taantumaan, johon ajaudutaan arvioiden mukaan parissa vuoden sisällä, Kankaanniemi arvioi.

– Onko Suomen hallitus todella valmis viemään meidät yhteisvastuuseen tässä tilanteessa, jossa euro nyt on?  Tätä Perussuomalaiset ei kannata. Löytyykö tästä salista joku, joka on valmis ottamaan yhä suuremmat vastuut muun muassa italialaisten veloista? Ovatko sosialidemokraatit, jotka ajoivat Suomen 20 vuotta sitten euroon? Kankaanniemi kysyi.

“Suomen tulee varautua euron hajoamiseen”

– On syytä viipymättä tehdä suunnitelma euron hajoamisen varalle. Sillä voidaan pelastaa jotain, vaikka vastuistaan Suomi ei enää pääse.

– Erityishuoli on kotitalouksista, joiden velkataakka on ylisuuri ja kasvaa. Hallituksen toimenpiteitä tarvitaan, jotta 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun katastrofi ei toistu, Kankaanniemi päätti.